Consiliul Concurenţei a aprobat recent tranzacţia prin care Platinum Equity ajunge acţionar majoritar în cadrul companiei româneşti. Grupul spaniol lucrează în domeniul fundaţiilor speciale, al îmbunătăţirii terenului şi al problemelor legate de mediu. La nivel local, Terratest a realizat lucrările de fundaţie la Mega Mall, centru comercial dezvoltat de fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI) în cartierul Pantelimon; pereţii mulaţi la ansamblul Palas Iaşi, dezvoltat de antreprenorul Iulian Dascălu; lucrări similare la ansamblurile rezidenţiale Laguna Residence şi Alia Apartments; precum şi o serie de lucrări de infrastructură printre care pereţii mulaţi ai depoului Străuleşti de pe magistrala 4 de metrou; piloţi prefabricaţi pentru podul peste Dunăre Vidin – Calafat; sau pasajul pentru centura Bucureşti la Otopeni. Terratest Geotehnic a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 5,37 mil. euro şi un profit net de 1,1 mil. euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice. Datoriile companiei se ridică la 3,6 mil. euro.

Platinum Equity îşi susţine investiţia dintr-un fond care are la dispoziţie 3,75 mld. dolari şi care este destinat achiziţionării de afaceri ce pot beneficia de expertiza operaţională a companiei. Din 2013, compania a cumpărat 20 de companii cu bani provenind din acest fond, inclusiv un producător de componente auto, o companie medicală, un distribuitor de alimente şi hoteluri.

Enrique Torres, care lucrează în cadrul Terratest de 28 de ani şi care ocupă poziţia de director executiv din 2010, va continua să asigure coordonarea companiei şi sub noul acţionar. „Investiţia Platinum Equity este o veste bună pentru afacerea noastră. Acum beneficiem de un sprijin financiar puternic şi de resurse strategice şi operaţionale suplimentare care ne vor ajuta să creştem“, a declarat Torres în momentul anunţării tranzacţiei.

Jacob Kotzubei, partener în cadrul Platinum Equity, spune că echipele operaţionale şi cele specializate în fuziuni şi achiziţii ale Platinum vor lucra cu Torres şi cu echipa managerială a Terratest pentru a sprijini expansiunea companiei.

Fondată în 1995 de miliardarul Tom Gores, Platinum Equity administrează active în valoare de peste 7 mld. dolari şi un portofoliu de companii care au generat venituri de circa 15 mld. dolari în 2013. Platinum deţine participaţii în 31 de companii, printre care clubul de baschet Detroit Pistons din NBA.

Tom Gores (50 de ani) are o avere estimată de revista Forbes la 3 mld. dolari şi ocupă locul 206 în topul celor mai bogaţi americani. El locuieşte în Beverly Hills, statul California.