Tot ce credea până acum despre unul dintre medicamentele cele mai folosite de români s-ar putea să nu mai aibă susținere în realitate. Este vorba despre aspirină, care ar putea fi un pericol maxim pentru sănătate. Alerta vine direct de la specialiști.

Potrivit datelor furnizate de un ultim studiu, s-a aflat care sunt efectele nedorite ale aspirinei. Cercetătorii australieni de la Universitatea Monahs, un centru de cercetare cu sediul la Melbourne, fondat în 1958, au ajuns la concluzia că un consum zilnic de aspirină poate conduce la dezvoltarea unor forme grave de cancer la persoanele trecute de 65 de ani.

Într-un amplu material publicat în revista Journal of the National Cancer Institute, oamenii de știință din Australia au descris în detaliu experimentul efectuat în acest sens.

Pentru studiul lor, specialiștii din Melbourne au folosit datele a 16.700 de australieni și 2.400 de americani. Participanții au fost împărțiți aleatoriu în două grupe.

Cei din prima grupă, oameni care nu sufereau de afecțiuni cardio-vasculare, de demență și nu prezentau alte probleme, au primit 100 mg. de aspirină pe zi, al doilea grup fiind de control.

Trebuie menționat că toate persoanele participante la experiement au fost ținute sub observație timp de cinci ani. La final, la 981 dintre cei din prima grupă au fost depistate diferite forme de cancer. În cealaltă grupă, astfel de cazuri au fost considerabil mai puține, în jur de 400.

Oamenii de știință consideră că între consumul de aspirină și dezvoltarea cancerului cu matastaze există o legătură directă. Foarte frecvent, afecțiunile oncologile au progresat rapid până în faza a patra, în timp ce în cazul persoanelor aflate deja în stadiul trei al bolii, a crescut îngrijorător rata mortalității.

Dacă ceea ce s-a descoperit este adevărat, atunci mitul aspirinei care poate fi folosită la orice – de la durere de cap, la febră musculară sau alte afecțiuni, nu mai are susținere în realitate.