Miercuri, 29 iulie, acţiunile Eastman Kodak au crescut cu 330%, la aproximativ 26 dolari/unitate, în urma anunţului lui Donald Trump privind un acord cu compania pentru producerea de ingrediente pentru medicamente generice, în contextul pandemiei de COVID-19.

Iniţial, în timpul tranzacţiilor de miercuri, acţiunile urcaseră cu până la 570%, însă tranzacţiile au fost suspendate de peste zece ori din cauza volatilităţii.

Marţi, 28 iulie, acţiunile Kodak crescuseră deja cu 203%, cea mai bună evoluţie din istoria lor, după ce Guvernul american acordase companiei un împrumut de 765 milioane de dolari pentru a începe producţia de ingrediente pentru medicamente, în baza Legii privind producţia de Apărare.

Preşedintele Donald Trump explica marţi, într-o conferinţă de presă: “Cea de-a 33-a utilizare a Legii privind producţia de Apărare va mobiliza Kodak să fabrice ingrediente farmaceutice active, generice. Vom readuce locurile de muncă şi vom face America cel mai mare producător şi furnizor de medicamente din lume.”

Capitalizarea de piaţă a Kodak ar putea depăşi curând 1 miliard de dolari

Kodak va ajuta la lupta împotriva noului coronavirus prin producerea de componente farmaceutice care au fost identificate ca fiind esenţiale, dar care au devenit deficitare la nivel naţional, conform definiţiei Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente.

La închiderea tranzacţiilor de marţi, după creşterea preţului acţiunilor, a urcat valoarea de piaţă a Kodak la 347 de milioane de dolari. Înainte de tranzacţiile de marţi, capitalizarea companiei era de circa 115 milioane de dolari. După creşterea de miercuri, avansul din această săptămână al acţiunilor depăşeşte 1000%, iar capitalizarea de piaţă este aproape să depăşească 1 miliard de dolari, titrează news.ro.

Compania a anunţat că îşi va extinde facilităţile existente din Rochester, New York şi St. Paul, Minnesota, în cadrul unei noi divizii, Kodak Pharmaceuticals. “Kodak este mândră că participă la consolidarea autosuficienţei Americii în producerea ingredientelor farmaceutice cheie de care avem nevoie pentru a păstra siguranţa cetăţenilor”, spune preşedintele executiv al Eastman Kodak, Jim Continenza.

Nu este pentru prima oară când Kodak, fost lider mondial în domeniul filmelor şi a fotografiei, activează în industria medicamentelor. În anii ‘90, Kodak a fost implicată în producţia de medicamente fără prescripţie medicală, cum ar fi aspirina. În cele din urmă, compania a vândut afacerea către gigantul SmithKline Beecham, pentru 2,925 de miliarde de dolari, în 1994.