Este vorba despre Euthyrox, medicament pe care îl folosesc bolavii de tiroidă. Deși acum trei săptămâni au venit stocuri noi, acestea s-au epuizat instant.

Autoritățile anunțau la sfârșitul lunii mai că această criză s-a terminat. În sprijinul bolnavilor de tiroidă venise chiar Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente, care donase mii de cutii farmaciilor din țară.

Cele 5.000 de cutii de Euthyrox au fost distribuite doar în 8 orașe ale țării. În Iași medicamentul a putut fi găsit la 9 farmacii, asta în timp ce în Capitală medicamentul s-a găsit la 6 farmacii. Bolnavii din Constanța, Buzău și Timișoara au găsit tratamentul doar la câte o farmacie

Ce spune președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune

„În continuare se consideră și se spune că pacienții și-au făcut stocuri. Deja au trecut trei luni de când s-au făcut stocurile alea mari și piața ar fi trebuit să se regleze. Piața nu se reglează în continuare.

De câte ori aud această declarație nu pot să mă gândesc decât că nimeni nu știe exact care este cauza și fiecare încearcă să găsească alt vinovat și de data asta vinovatul de serviciul este pacientul”, a spus Rozalinda Lepădatu.

Contextul legislativ ne trimite pe ultimul loc

„România este mai la coada țărilor aprovizionate în general de marile companii, din cauza contextului legislativ și a prețurilor scăzute din România iată, s-a transformat într-o nouă criză, o nouă problemă pe care o vedem în România”, a spus Vlad Mixich de la Observatorul Român de Sănătate.