Panicați de epidemia de coronavirus, părinții pot face greșeli foarte grave, care îi pot costa chiar viața copiilor lor, a atras medicul atenția, într-un mesaj postat pe Facebook.

”Mă gândeam la experimentul lui Avicenna pe care l-am pomenit acum câteva zile. Cel în care mielul a murit de frica lupului…

Zilele acestea luăm cele mai surprinzătoare decizii. De la decizia imprudentă de a ieși cu un copil în parc, în ciuda interdicțiilor oficiale („că s-a plictisit copilu’ de stat în casă”, „că îi scade vitamina D3 în sânge”, „că este afectată grav imunitatea” etc) până în extrema cealaltă, în care nu mergem la spital de teama COVID-19, chiar dacă este copilul bolnav și are semne de gravitate….

”Un copil a murit”

Scriu aceste rânduri cu gândul la un copil român ce a murit zilele acestea, fără să facă un mare impact în media. Un copil mic cu boală diareică. A avut foarte multe scaune și vărsături și nu a putut fi alimentat sau tratat deloc acasă. Iar drumurile între spitale și specialități, odată ce boala a devenit extrem de gravă, au fost prea lungi pentru el…

Nu vorbesc de un pacient cu infecție cu noul coronavirus SARS-CoV-2!! Ci de o diaree cu un patogen obișnuit, care producea îmbolnăviri și înainte de vremea pandemiei.

Pur și simplu s-a așteptat prea mult, de teama expunerii ipotetice la coronavirus.

Copiii mici cu COVID-19, în marea lor majoritate, fac o boala ușoară.

MESAJ DE LUAT ACASĂ – noul coronavirus nu a luat dreptul altor microbi de a îmbolnăvi un copil mic!!

”CE E DE FĂCUT?”

1. Sunați medicul de familie, care este în măsură să vă sfătuiască FOARTE bine pentru toate bolile uzuale. Dânsul/dânsa cunoște exact istoria copilului și poate identifica rapid scenariile cu risc mare.

2. Dacă există Semne Generale de Pericol la Copil apelați 112 sau mergeți imediat la spital (zice OMS că sunt 3 astfel de semne – copilul ce nu poate bea sau suge la sân deloc, copilul care vomită frecvent si copilul ce are un episod de convulsii sau pierdere a stării de conștiență).

3. Dacă aveți un copil a cărui boală nu s-a ameliorat deloc, în ciuda tratamentului prescris de medicul de familie, mai mult de 72 ore și există febră foarte mare, tuse frecventă, respirație grea FĂRĂ să fie nasul înfundat, diaree cu sânge sau dureri mari ce nu trec cu panadol/nurofen, etc MERGEȚI LA SPITAL!

Noi la INSMC am asigurat circuite separate și triajul pacienților într-un compartiment modular, în curtea spitalului. În acest fel fiecare caz poate respecta distanțarea necesară și poate fi evaluat de personal dedicat, echipat corespunzător cu PPE și tratat în siguranță”, a explicat medicul Mihai Craiu.