Cu toate ca a trecut aproape un an de la aprobarea de catre Parlament a Legii creditului ipotecar (Legea nr. 190/1999), pe baza reglementarilor ei s-au acordat doar circa 500 de credite, toate prin ANL (Agentia Nationala a Locuintei) – un caz special, unde finantator este statul. De pe piata privata nu vine isa nici un semnal. Bancile comerciale nu se icumeta sa simplifice prea mult procedurile de acordare a creditelor pentru case si nici sa mareasca durata de rambursare a banilor, iar ifiintarea unor banci ipotecare nu se prefigureaza prea curind. in plus, cei care ar dori, poate, sa investeasca i proiecte imobiliare complexe, de sute sau mii de case, nu au icredere i piata si nici i cei care le-ar putea fi clienti, din cauza starii economiei rominesti. Fapt pentru care, cel putin pina la aceasta data, i acest sector legea a ramas nefructificata.
Fondul Romin de Garantare a Creditelor (FRGC) vrea sa puna isa la punct un mecanism financiar care sa impulsioneze aceasta piata. „Pe baza bunei cooperari cu organizatii canadiene, guvernul canadian ne propune sa construim impreuna un fond privat de garantare a creditului ipotecar. Realizarea acestei institutii are ca scop stimularea constructiei de locuinte i regim privat si fluidizarea procesului de finantare imobiliara, prin preluarea riscurilor finantatorului. Fondul preia riscul de rambursare si plateste finantatorului eventualul esec al clientului, urmind sa valorifice apoi bunul respectiv”, afirma Sorin Coclitu, presedinte al FRGC.
Proiectul este ica i fasa. La aceasta data documentatia si formularele care vor fi iminate clientilor sunt aproape gata, fiind itocmite sub idrumarea Corporatiei pentru Locuinte si Finantare din Canada (CCHF), iar i perioada imediat urmatoare societatea care va avea acest obiect de activitate va fi iregistrata la Registrul comertului. Deocamdata reprezentantii fondului nu vor sa faca publice conditiile pe care trebuie sa le ideplineasca cei care vor apela la garantarea creditelor ipotecare, dar ne promit ca la lansarea oficiala ele vor fi prezentate detaliat.
Pentru a demonstra ca aceasta pirghie financiara este viabila, fondatorul ei, FRGC, isi propune sa se ocupe si de „asamblarea” ei itr-un proiect imobiliar complet. Drept pentru care se duc discutii cu doua mari banci comerciale – BRD si BCR – si alti potentiali parteneri (exista chiar acorduri de principiu, mai trebuie doar semnate conventiile), pentru o sindicalizare de doua milioane de dolari, privind finantarea unui proiect-pilot, de circa 60-80 de case. Cit priveste felul cum vor arata aceste locuinte si profilul viitorilor clienti nu au fost stabilite conditiile definitive si toate detaliile tehnice, dar, i mare, vor fi urmate rezultatele unui studiu realizat de FRGC.
Casa etalon costa 50.000 de dolari
Conform acestuia, clientul-tinta este cel care are un venit lunar pe familie de 800-1.000 USD/luna, care poate da un avans de 30% si care doreste o casa de tip nou, cu un grad sporit de confort. Creditele vor fi acordate pe baza Legii creditului ipotecar, cu o perioada de rambursare de 20-25 de ani si cu o dobinda, din pacate, apropiata de cea de piata, doar cu unul sau doua puncte mai redusa fata de creditele comerciale. Proiectul-pilot de circa 60-80 de case va fi construit i cartierul bucurestean Baneasa, iar valoarea unei locuinte va fi i medie de 50.000 USD, cu tot cu teren si utilitati. Casele vor fi de tip canadian, pe structura usoara, tip condominiu, duplexuri sau isiruite, i linie sau individuale. Exista deja peste 200 de cereri venite din partea unor potentiali clienti.
Sorin Coclitu sustine ca, dupa analiza de piata facuta de FRGC si partenerul canadian, s-a ajuns la concluzia ca i Rominia nu exista acum o mare criza de locuinte. in schimb, exista o mare criza de confort, caci conditiile nu mai corespund cu aspiratiile noului consumator, care si-ar putea permite un credit ipotecar. O criza reala, potrivit aceleiasi surse, va aparea peste 10-15 ani, ca urmare a deprecierii fondului actual de locuinte. Pina atunci isa, trebuie create sisteme viabile de finantare si puse i vinzare case moderne, cu un grad sporit de confort, dar si cu preturi accesibile. Antreprenorii si finantatorii care vor construi pentru a vinde pe baza creditului ipotecar trebuie sa tina cont de toate aceste premise, pentru a putea valorifica usor casele. Cind clientul ce cumpara prin credit ipotecar „da faliment”, trebuie ca locuinta preluata de la acesta sa aiba o valoare reala de piata, cel putin egala cu pretul la care fusese initial contractata.