Tipărirea de bani ieftini de către Federal Reserve, care s-a dorit a fi un stimulent pentru economia SUA, s-ar putea transforma în cel mai mare dezastru financiar pentru multe municipalități americane.
Câteva comentarii ale președintelui Fed Ben Bernanke, privind posibila retragere a stimulentelor dacă economia își revine suficient, au produs cutremure pe piețele financiare fără ca Fed să ia încă vreo măsură în acest sens.
Practic, doar gândul că Fed ar putea retrage treptat programul de stimulente pentru economie, care nu înseamnă altceva decât tipărirea de bani ieftini, a produs o creștere bruscă a costurilor de împrumut pe piața bondurilor americane. Investitorii în aceste bonduri au pierdut sute de miliarde de dolari doar din cauza câtorva comentarii, iar municipalitățile și-au văzut serviciul datoriei crescând brusc.
Prima victimă din rândul municipalităților americane este orașul Detroit, care a intrat în incapacitate de plată săptămâna trecută pe fondul creșterii costului de împrumut, consemnând astfel cel mai mare faliment din istoria SUA. Diferența dintre Trezoreria SUA și municipalități este că Trezoreria se împrumută la un cost total negociat, pe când muncipalitățile se împrumută la un cost variabil, marja fiind cea negociată. Astfel, dacă Trezoreria e afectată de creșterea costului doar pentru împrumuturile noi,  municipalitățile sunt afectate și pentru cele în curs.
Ceea ce s-a întâmplat cu Detroit poate fi doar începutul unui dezastru ce stă să lovească Statele Unite, potrivit unui analist din piața bondurilor municipal americane. Cum s-a ajuns  în această situație? Ne explică chiar Meredith Whitney, care în decembrie 2010 a prezis că bonduri municipale de sute de miliarde de dolari vor intra în incapacitate de plată în următoarele 12 luni. Atunci nu s-a întâmplat, în special pentru că Fed a prelungit peste aşteptări starea de dobânzi scăzute, dar asta nu înseamnă că problemele au dispărut, ele fiind latente. Dimpotrivă, s-au amplificat.
Meredith Whitney spune că marea problemă stă în modul defectuos în care legislația americană limitează cheltuielile marilor orașe.
"În constituţiile statelor sunt plafonate nivelurile serviciului datoriei (adică plăţile scadente într-un an), nu şi nivelul datoriilor totale pe care un stat poate să le angajeze. Deci, când ai acces la rate de dobândă foarte mici şi costuri de împrumut foarte scăzute, te împrumuţi din plin. Acum dacă subit costul tău de împrumut a crescut de circa două ori, tu atingi limita maximă care va declanşa o reducere reală a numărului mai multor de municipalităţi care vor ajunge în faliment în următorii câţiva ani", spune Meredith Whitney.