Nava Noble Globetrotter II, specializată în lucrările de explorare maritimă pentru petrol şi gaze naturale, a ajuns marţi în portul bulgar Burgas unde a fost întâmpinată de o serie de oficiali bulgari printre care premierul Boiko Borisov şi ministrul Energiei, Temenouzhka Petkova. Peste câteva zile nava ar urma să plece spre portul Varna iar de acolo se va îndrepta spre blocul "Khan Asparuh" din zona economică exclusivă a Bulgariei din Marea Neagră, unde va demara lucrările de foraj. 

Temenouzhka Petkova s-a declarat optimistă cu privire la rezultatele lucrărilor de explorare, care vor dura între patru şi cinci luni, având în vedere că la un perimetru amplasat în apele teritoriale ale României au fost descoperite depozite de aproximativ 84 miliarde metri cubi de gaze naturale. 

La rândul său, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat marţi că Bulgaria va putea economisi până la şase miliarde de dolari pe an dacă va începe să extragă petrol şi gaze naturale din apele sale teritoriale. Bulgaria este interesată să-şi reducă dependenţa de gazul natural rusesc, care asigură aproximativ 90% din consumul ţării vecine. 

Nava Noble Globetrotter II este operaţională încă din 2013 şi a mai efectuat lucrări de explorare în Marea Neagră. 
Total, OMV şi Repsol au închiriat această navă pentru 220.000 de euro pe zi pentru a efectua lucrări de foraj. 

În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, companiile ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. Totodată, în apropierea perimetrului explorat de Exxon şi Petrom, Lukoil a confirmat un alt zăcământ de 30 de miliarde de metri cubi. 

 AGERPRES