Piata romineasca a fost invadata de telefoane mobile de provenienta dubioasa. Numai i Capitala, i urma controalelor efectuate de catre inspectorii Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor, s-a constatat ca peste 70% dintre aparatele reclamate sunt contrafacute. Practic, telefoanele destinate unor retele de telefonie mobila din strainatate intra i Rominia, unde sunt decodate ilegal si sunt „aruncate” pe piata la preturi de chilipir. Avem de-a face cu un fenomen tipic de concurenta neloiala si, mai tragic, introducerea unor asemenea aparate de catre vinzatori neautorizati este sustinuta din strainatate de operatorii retelelor initiale (care suporta diferenta de pret, adica subventioneaza marfa vinduta la negru). Spargerea codului initial, pentru ca telefoanele sa poata fi utilizate i Rominia, afecteaza atit performantele, cit si durata de viata a telefonului. Altfel spus, un asemenea telefon, o data stricat, nu mai poate fi reparat. in plus, firmele de reparatii agreate de producatorii de telefoane mobile nu accepta sa repare asemenea aparate, de multe ori, din simplul motiv ca nu poseda piesele de schimb necesare. Din surse neoficiale detinute de reprezentantele firmelor producatoare de telefoane mobile utilizate la noi, numarul celularelor contrafacute depaseste 200.000 numai i Bucuresti. Iar i toata tara se estimeaza ca sunt folosite mai mult de un milion de falsuri.

De aceea, recomandam celor care vor sa faca un gheseft, cumparind un telefon la un pret mic, sa se asigure ca aparatul nu face parte din categoria celor decodate. Verificarea este simpla: o data introdusa cartela, pe ecranul telefonului trebuie sa apara afisat serviciul la care este conectat; i cazul i care telefonul nu este conectat, la deschiderea aparatului, pe ecran apare firma producatoare.

in afara de contrafacerea clasica, isemnind asamblarea de componente de provenienta bizara, o noua „gaselnita” a unor asa-zisi itreprinzatori a bulversat piata romineasca: receptoare mobile, destinate retelelor telefonice din strainatate, sunt aduse i Rominia si „adaptate” pentru utilizare pe piata autohtona. Mai mult, majoritatea telefoanelor mobile sunt oferite la preturi mici sau chiar gratis; iar consumatorii (care considera ca s-au procopsit) mai icheie si un contract pentru 12 luni, nestiind ca celularul poate „capota” i foarte scurt timp.

Considerind ca aceste avertismente va vor determina sa alegeti calea normala de a cumpara un telefon mobil, vom icerca, i cele ce urmeaza, sa va prezentam o imagine globala a pietei de telefoane mobile din Rominia. in mare, amatorul de celular poate gasi pe piata romineasca orice „doreste muschii sai”: marci mai mult sau mai putin cunoscute, mai scumpe sau mai ieftine, o gama coloristica diversa, design si marimi diferite. Din punct de vedere al functiilor, gama este extrem de larga: cu agenda, speaker, jocuri, radio, vibrator, ceas si data, dual band, WAP (Wireless Application Protocol), stand by de lunga durata (3, 5 sau 7 zile), calculator, reportofon, meniu personal, beep sau sonerie personalizata, bioritm, „organizer” etc. Iar punctele comerciale unde se vind mobilele sunt i numar foarte mare – de sine statatoare sau ca standuri i alte magazine. in ceea ce priveste preturile, exista diferente (unele chiar semnificative) i politica de vinzare a diferitilor dealeri, atit pe plan local, cit si itre orasele din tara. Ca urmare, este recomandabil sa vizitati mai multi ofertanti iainte de a cumpara.