În urmă cu câteva zile, mai multe ONG-uri condamnau ferm o posibilă intenţie a premierului Florin Cîţu de a retrage dosarul Roşia Montană de la UNESCO.

Florin Cîţu neagă că s-ar fi luat vreo decizie fermă până acum

“Prim-ministrul Cîţu prejudiciază în mod semnificativ interesele şi apărarea României în arbitrajul internaţional, alimentând argumentaţia companiei miniere. Este inadmisibil ca şi acest Guvern să joace după cum cântă Gabriel Resources, aruncând în aer toate eforturile făcute pentru câştigarea arbitrajului.

Acţiunile neinspirate ale premierului ne pot costa nu mai puţin de 5,7 miliarde de dolari canadieni, adică valoarea compensaţiilor pe care le cere compania mineră de la statul român, în procedura de arbitraj”, spunea Tudor Brădăţan, director executiv al Comunitaţii Declic, potrivit Mediafax.

Deocamdată, discuţiile din coaliţia de guvernare pe acest subiect nu sunt finalizate. “Exact astea sunt discuţiile în coaliţie, să vedem care este soluţia pentru a merge mai departe. Să păstrăm şi situl UNESCO şi dacă să putem şi să exploatăm. Căutăm o soluţie. De aceea am chemat specialiştii. În coaliţie vin oameni care ne spun care sunt variantele. (…) Nu s-a luat nicio decizie la nivel de Guvern în acest sens”, a declarat, luni, Florin Cîţu.

Adrian Câciu: O astfel de decizie e crimă economică

Economistul Adrian Câciu are şi el un comentariu virulent pe această temă, acuzând Guvernul României că “pregăteşte un tun de proporţii”. “Când faci datorie istorică amanetând viitorul tuturor să iei o asemenea decizie înseamnă crimă economică”, scrie Câciu într-un mesaj postat marţi, 6 iulie, pe pagina sa de Facebook.

“Guvernul pregătește un tun de proporții.

Un tun de aproape 5 miliarde de dolari, bani care vor fi plătiți de România după o decizie cel puțin controversată dacă nu prejudiciativă luată de premier. Retragerea dosarului României al UNESCO cu privire la Roșia Montană face ca procesul pe care România îl are cu Gabriel Resources să fie câștigat mai mult ca sigur de firma lui Frank Timiș.

Ok, nu o să vorbesc de resorturi securistice și confirmări care vin  prin această retragere intempestivă și punerii pe tavă a unui cadou de 5 miliarde de dolari lui Frank Timiș, asta e treaba organelor de anchetă penală! Dar, când tu nu ai bani pentru pensionari sau pentru copii, când nu ai bani pentru sănătate sau educație, când faci datorie istorică amanetând viitorul tuturor să iei o asemenea decizie înseamnă crimă economică.

Evident, banii vor fi platiti tot din datorie, adică România se va împrumuta pentru 5 miliarde de dolari, că doar nu vine premierul cu ei de acasă.

Din pix, 5 miliarde dolari la domnul Timiș. Pe modelul fraților Micula. Si voi mai credeti că unii administrează banii statului pentru binele oamenilor?

Nu! Unii dau, din pix, acești bani către cine trebuie! Fraierii plătesc!

Apropos, aurul de la Roșia Montană nu va rămâne în România, ca să nu mai zic de redevență! Prejudiciu, prejudiciu, prejudiciu!

În trecut erau mii de oameni pe străzi pentru Roșia Montană! Acum e liniște!”

Sursă foto: Dreamstime