Un asteroid uriaș va trece în martie pe lângă Pământ. A fost detectat de NASA încă de acum 20 de ani și monitorizat de atunci în permanență.

Va trece destul de aproape de Terra ca să fie clasificat drept un obiect periculos.

Un asteroid uriaș va trece pe lângă Terra. Poate fi văzut prin telescop

Un asteroid de două ori cât cea mai înaltă clădire din lume și la fel de lung ca podul Golden Gate din California va trece pe lângă Pământ luna viitoare.

Va fi cel mai mare și rapid asteroid care se va apropia anul acesta suficient de mult cât să fie clasificat drept obiect potențial periculos.

Nu există însă motive de panică. Potrivit unei analize publicate de NASA, va trece la două milioane de kilometri de noi, adică de peste cinci ori distanța Pământ-Lună.

Asteroidul numit oficial 231937 (2001 FO32) poate fi observat de pe Pământ cu ajutorul unui telescop puternic, în martie, potrivit digi24.ro.

Se deplasează cu 124.000 de kilometri pe oră

Asteroidul a fost detectat de telescoapele NASA în 23 martie 2001 și a fost monitorizat încă de atunci.

Oamenii de știință au folosit aceste observații pentru a calcula orbita asteroidului și pentru a determina cât de aproape va ajunge roca spațială pe Pământ, deplasându-se cu 124.000 de kilometri pe oră.

Niciun asteroid descoperit până acum nu prezintă un risc semnificativ pentru planeta noastră în următoarea sută de ani.

Cea mai mare amenințare cunoscută în prezent este un bolovan spațial cu un risc mai mic de 0,2% de a lovi Pământul, în 2185.

Deosebirea între asteroizi și meteoriți

Asteroizii, numiți și mici planete sau planetoizi, sunt corpuri cerești mai mici decât planetele, dar mai mari decât meteoroizii (care pot avea diametrul de până la circa 10 metri), și nu sunt comete.

Deosebirea dintre asteroizi și comete se face în prima fază (în momentul în care este descoperit corpul respectiv), după aspectul său vizual: cometele trebuie să aibă o ”coamă” perceptibilă (o ”atmosferă” densă), în timp ce asteroizii nu au așa ceva.

Ulterior, stabilirea formei orbitei determină clasificarea obiectului într-o anumită categorie.