Un asteroid uriaș va trece pe lângă Terra pe 29 aprilie, la ora 12:56, ora României.

Asteroidul 52768 (1998 OR2), descoperit de NASA în 1998, va trece la o distanţă de circa 6,2 milioane de kilometri de Terra, cu o viteză de aproximativ 31.300 de kilometri pe oră,

Iar dimensiunile corpului ceresc fac ca, în cazul unei coliziuni cu Terra, asteroidul să provoace ”efecte la nivel global”, avertizează specialiștii NASA.

Astfel, asteroidul va fi cel mai mare dintre cele care vor trece în apropierea Pământului în acest an, cel puțin din ce s-a descoperit până acum.

Dimensiuni uriașe ale asteroidului

Conform estimărilor actuale, corpul ceresc este probabil mai mare de 2 km lățime și poate avea o lungime de două ori mai mare, de cel puțin 4 km, scrie earthsky.org.

NASA și cercetătorii din întreaga lume monitorizează constant, prin programul ”NASA Asteroid Watch”, spaţiul din jurul Pământului, pentru a supraveghea mişcarea asteroizilor pe care îi cunosc, dar și pentru a identifica alte noi corpuri.

Mai mult, orice asteroid care are cel puțin 140 de metri în diametru și care se deplasează pe o orbită de 7,5 milioane de kilometri distanță de Pământ este atent examinat de specialiști și urmărit îndeaproape.

În cazul lui 52768, riscul de coliziune cu planeta noastră este exclus, precizează Centrul pentru studierea obiectelor din apropierea Pământului (CNEOS) din cadrul NASA.