Un apropiat al lui Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol pentru a încuraja trupele care iau parte la invazie

Ahmed Dudaev, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Kadârov, a spus că liderul cecen se află la Mariupol „pentru a ridica moralul luptătorilor”, potrivit informațiilor transmise de RIA Novosti și preluate de afp.com

„Liderul cecen Ramzan Kadârov se află la Mariupol pentru a ridica moralul luptătorilor noştri”, a declarat Ahmed Dudaev.

Forţele ruse încearcă de câteva săptămâni să pună mâna pe Mariupol

De asemenea, agenția de presă din Rusia a publicat o fotografie în care poate fi văzut Kadârov în mijlocul a aproximativ 30 de bărbaţi înarmaţi, precizând că a fost făcută la Mariupol.

Televiziunea rusă a publicat de asemenea imagini ce arată o întâlnire între Kadârov şi un bărbat prezentat ca un general rus, Andrei Mordvişcev, pe care armata ucraineană pretinde că l-a ucis. Trebuie menționat că France Presse nu a putut verifica în mod independent aceste afirmaţii.

Forţele ruse, care conduc din 24 februarie o ofensivă militară în Ucraina, încearcă de câteva săptămâni să pună mâna pe Mariupol, un oraş strategic unde situaţia umanitară este catastrofală.

Kadârov, care conduce cu mâna de fier republica rusă Cecenia, a susţinut săptămâna trecută că forţele sale au ocupat primăria din Mariupol, înainte de a indica că de fapt era o altă clădire oficială situată la marginea oraşului.

La mijlocul lunii martie, Kadârov a anunţat că o mie de „voluntari” ceceni au plecat în Ucraina pentru a lupta. Fidel preşedintelui rus Vladimir Putin, Kadârov, în vârstă de 45 de ani, dispune de o miliţie la ordinele sale. Forţele aflate sub controlul său sunt acuzate de numeroase abuzuri în Cecenia.

Rusia se confruntă cu și mai multe sancțiuni

Amintim că UE pregătește o măsură fără precedent pentru Rusia, în contextul tensiunilor militare din Ucraina. În cazul în care se va concretiza, va fi o lovitură puternică pentru cetățenii țării. Mai exact, potrivit Reuters, Comisia Europeană a solicitat luni guvernelor UE să pună capăt programelor naționale de vânzare a cetățeniei către investitori, așa-numitele „pașapoarte de aur”.

Totodată, Executivul comunitar a îndemnat statele europene să suspende și vânzarea de vize către ruși și bieloruși. Menționăm faptul că această măsură vine ca urmare a unui nou impuls din partea Parlamentului European de a reduce și reglementa industria cetățeniei și a vizelor, industrie de miliarde de euro, pe care UE o consideră de mult timp un risc de securitate.

În același timp, măsura propusă de UE vine și pe fondul preocupărilor legate de faptul că persoanele afectate de sancțiunile Uniunii Europene ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina ar putea fi deținătoare de vize sau pașapoarte de aur ale UE.