Uniunea Europeană pregătește o măsură fără precedent pentru Rusia. În cazul în care se va concretiza, va fi o lovitură puternică pentru cetățenii țării. Mai exact, potrivit Reuters, Comisia Europeană a solicitat luni guvernelor UE să pună capăt programelor naționale de vânzare a cetățeniei către investitori, așa-numitele „pașapoarte de aur”.

Totodată, Executivul comunitar a îndemnat statele europene să suspende și vânzarea de vize către ruși și bieloruși. Menționăm faptul că această măsură vine ca urmare a unui nou impuls din partea Parlamentului European de a reduce și reglementa industria cetățeniei și a vizelor, industrie de miliarde de euro, pe care UE o consideră de mult timp un risc de securitate.

În același timp, măsura propusă de UE vine și pe fondul preocupărilor legate de faptul că persoanele afectate de sancțiunile Uniunii Europene ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina ar putea fi deținătoare de vize sau pașapoarte de aur ale UE.

Ce pot face rușii cu acest document

CE este îngrijorată că multe dintre aceste persoane au cetățenie UE, sau privilegii și pot călători liber în spațiul Schengen.

„Este posibil ca unii cetățeni ruși sau belaruși care fac obiectul sancțiunilor sau care sprijină în mod semnificativ războiul din Ucraina să fi dobândit cetățenia UE sau un acces privilegiat în UE, inclusiv pentru a călători liber în spațiul Schengen, în cadrul acestor sisteme”, a declarat luni Comisia Europeană.

Menționăm faptul că anunțul de la UE se alătură celorlalte sancțiuni drastice adoptate. Mai exact, de la începutul agresiunii rusești, Executivul comunitar a pus pe lista neagră aproape 700 de politicieni de top, oameni de afaceri și militari acuzați că susțin Kremlinul.

Cine deține pașapoartele de aur?

Comisia a îndemnat la încetarea imediată a programelor naționale existente pentru vânzarea de pașapoarte. În prezent, doar Malta, Cipru și Bulgaria au astfel de programe și toate s-au angajat să le pună capăt. Parlamentul cipriot tocmai a votat pentru a pune capăt programului său.

În același timp, Executivul comunitar a mai spus că guvernele ar trebui să verifice dacă persoanele sancționate dețin un pașaport sau o viză de aur. În ceea ce privește situația acestora, CE a declarat că până acum nu știe dacă persoanele sancționate se află printre beneficiarii programului.

La rândul său, un purtător de cuvânt a refuzat să precizeze dacă a cerut statelor UE să furnizeze liste cu persoanele care au cumpărat vize sau pașapoarte. Următorul pas este ca țările să stabilească dacă trebuie să anuleze acele pașapoarte și ar trebui să retragă imediat permisele de ședere, a declarat Comisia.