Denisa Ţicu, specialist meteorologie susține că este posibil ca un anticiclon să lovească România. În ceea ce privește manifestările acestuia, potrivit specialistei, acesta ar urma să se manifeste ”prin ploi torențiale în majoritatea zonelor țării, intensificări de vânt, vijelii, cantități mari de apă în urma precipitațiilor care vor cădea începând chiar din această seară, mai întâi în regiunile nordice, vestice și centrale, apoi aria ploilor se va extinde parțial și către zona sudică”.

Totodată, meteorologul subliniază faptul că ploile torențiale ar urma să fie un răspuns la ciclonul din Marea Neagră care a afectat zona de sud a Rusiei, partea de sud a Ucrainei și nordul Turciei. În acest context, meteorologii au prognozat acolo cantități uriașe de apă, de 200 de litri pe metru pătrat, iar imaginile cu prăpădul care a urmat, în special în Turcia, au făcut înconjurul lumii.

Amintim faptul că în cursul zilei de astăzi sunt în vigoare două coduri. Unul galben și unul portocaliu de căldură și disconfort termic.

”Valul de căldură va persista în sudul, centrul și estul țării, disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, vestul Dobrogei și sudul Transilvaniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade.” anunță ANM, sub alertă de Cod Galben.

Vremea o ia razna complet în România

În ceea ce privește codul portocaliu, acesta este valabil  ”în județele Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu, unde temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade. Disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, mai precizează ANM.

În paralel va exista un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în intervalul 18 august, ora 10:00 – 19 august, ora 10:00: ”În intervalul menționat, în Muntenia, Dobrogea, local în Moldova, Oltenia, Transilvania și la munte vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.” conchide ANM.

Amintim faptul că începând cu data de 18 august, temperaturile vor fi mai scăzute decât în ziua precedentă. ANM anunță că maxima va fi de 30…32 de grade, iar minima de 15…17 grade. În special după orele amiezii, instabilitatea atmosferică se va accentua și vor fi perioade în care se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantităţile de apă vor fi mai însemnate.