Aproape un american din trei consideră statul drept o „ameninţare majoră” pentru libertatea sa şi aproape patru din cinci cred că administraţia de la Washington nu îi va ajuta în rezolvarea problemelor lor, se arată într-un sondaj difuzat luni în Statele Unite, informează AFP.

Dintre cele 2.500 de persoane intervievate de institutul de sondaje Pew Research Center, 30 la sută consideră administraţia drept o „ameninţare majoră”, faţă de 18 la sută într-un sondaj comparabil efectuat în 2003.

Doar 19 la sută dintre respondenţi sunt „mulţumiţi în ansamblu” de administraţie, în timp ce 56 la sută se declară „frustraţi” şi 21 la sută afirmă că sunt „furioşi” faţă de administraţie. Această ultimă proporţie s-a dublat în decurs de zece ani.

În 1958, prima oară când Pew Center a încercat să aprecieze nivelul de „încredere” a cetăţenilor în administraţia lor, 73 la sută dintre americani şi-au exprimat încrederea în aceasta.

Nivelul cel mai scăzut datează de la mijlocul anului 1994, în timpul preşedintelui Bill Clinton, cu 17 la sută de persoane care s-au declarat încrezătoare.

„Dorinţa unei implicări mai reduse a statului este deosebit de evidentă de la sosirea la putere a lui Barack Obama”, a comentat, într-un comunicat, Andre Kohut, preşedintele institutului de sondaje.

De-a lungul istoriei, opinia publică americană a privit negativ statul federal. Recesiunea economică, imaginea negativă pe care americanii o au despre Congres şi un electorat ultradivizat, în special după aprobarea reformei de asigurări de sănătate, „reunesc toate condiţiile necesare unei furtuni” de pe urma căreia administraţia are de plătit, precizează Kohut.

Administraţia a mers prea departe în reglementarea economiei

Astfel, aproximativ 65 la sută dintre americani au o opinie nefavorabilă despre Congres, un record în ultimii 25 de ani.

„Ostilitatea opiniei publice faţă de administraţie îi va favoriza pe republicani la alegerile din noiembrie”, potrivit sondajului.

Mai mult de jumătate dintre republicani (59 la sută) afirmă că se recunosc în partidul lor, în timp ce peste un sfert dintre ei (28 la sută) cred că mişcarea cea mai conservatoare Tea Party le reprezintă cel mai bine opţiunile.

Dacă 58 la sută dintre americani apreciază că administraţia a mers prea departe în reglementarea economiei, 61 la sută dintre ei cer măsuri mai severe împotriva sectorului bancar, aşa cum s-a angajat şi preşedintele Barack Obama, care a promis o reformă financiară majoră.

SURSA: Mediafax