Prefectura Constanţa a anunţat că rata de incidenţă în municipiul Constanţa a ajuns la 7,52 şi a prezentat mai multe măsuri preventive care vor fi luate începând cu duminică după amiază, printre acestea aflându-se informarea locuitorilor privind măsurile cuprinse în starea de alertă, conştientizarea privind obligativitatea purtării măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura, informarea agenţilor economici despre telemuncă sau munca la domiciliu.

Anunțul prefecturii Constanța

Prefectura Constanţa a transmis duminică, printr-un comunicat de presă, că prefectul Silviu-Iulian Coşa, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în sistem electronic, pentru votarea hotărârii nr. 73 a CJSU Constanţa, care prevede aplicarea de noi măsuri preventive pentru municipiul Constanţa şi localitatea Agigea, începând de duminică, de la ora 17:00. În acest moment, rata de incidenţă cumulată în municipiul Constanţa este de 7.52, în timp ce localitatea Agigea consemnează o rată de incidenţă de 6.39.

Astfel, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a dispus întrunirea de îndată a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, respectiv Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Agigea, pentru aplicarea mai multor măsuri.

Noi măsuri impuse

O măsură o reprezintă informarea locuitorilor asupra măsurilor care trebuie respectate pe întreg teritoriul celor două localităţi, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 967/2020, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia, pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Alte măsuri sunt realizarea de acţiuni de conştientizare cu personalul disponibil, privind obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în toate spaţiile publice închise şi deschise şi asigurarea condiţiilor pentru desfăşurarea învăţământului în condiţiile stabilite de Ordinul Ministrului Educaţiei şi Cercetării nr. 5972/08.11.2020.

Informarea instituţiilor publice, precum şi a tuturor operatorilor economici publici sau privaţi, privind organizarea activităţii şi desfăşurarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activităţii nu permite acest lucru, organizarea programului de lucru, astfel încât personalul să fie împărţit în cel puţin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin 2 ore, este o altă decizie anunţată de Prefectura Constanţa.

Alte decizii sunt: verificarea respectării măsurilor referitoare la suspendarea activităţii pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor, iar prin excepţie, se permite activitatea pieţelor agroalimentare care pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecţie sanitară; afişarea la loc vizibil şi informarea tuturor cetăţenilor de pe raza localităţilor asupra informaţiilor detaliate referitoare la măsurile de igienă individuală care trebuie respectate în contextul epidemiologic existent, care vor fi puse la dispoziţie de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Constanţa; asigurarea dezinfecţiei periodice;  intensificarea controalelor privind respectarea regulilor de distanţare socială/mască, fără a se limita la locaţiile aglomerate cum ar fi mall-uri, pieţe, supermarket-uri/hipermarket-uri, staţii de autobuz, în special la orele de vârf.

Prefectura a mai transmis că în Constanţa şi în Agigea vor fi implementate reguli noi în ceea ce priveşte desfăşurarea transportului în comun. Astfel, călătorii vor fi informaţi în vederea utilizării mănuşilor de unică folosinţă pe parcursul deplasării cu mijloacele de transport în comun; evitarea utilizării telefonului mobil pe timpul călătoriei şi îndepărtarea mănuşilor după coborârea din mijlocul de transport, urmată de dezinfectarea mâinilor.

Totodată, în staţii, vor fi afişate materiale informative cu privire la utilizarea măştii şi mănuşilor de unică folosinţă la urcarea în mijloacele de transport şi va avea loc o analiză a posibilităţii de înfiinţare a staţiilor de urcare în mijloacele de transport în comun separat de staţiile de coborâre, ca modalitate de evitare a aglomeraţiei.

De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică va dispune măsuri suplimentare pentru Constanţa şi Agigea. Acestea sunt: stabilirea calendarului de dezinfecţie periodică a spaţiilor publice, punerea la dispoziţie a informaţiilor detaliate referitoare la măsurile de igienă individuală care trebuie respectate; verificarea activităţii în creşe şi afterschool-uri privind respectarea condiţiilor stabilite prin ordinul comun al ministrului educaţiei şi cercetării, al ministrului muncii şi protecţiei sociale şi al ministrului sănătăţii nr. 1076/4518/3936/2020, privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, afterschool-urilor, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2; verificarea respectării regulilor de distanţare socială/mască, fără a se limita la locaţiile aglomerate cum ar fi mall-uri, pieţe, supermarket-uri/hipermarket-uri, staţii de autobuz, în special la orele de vârf; transmiterea corectă şi în timp real către structurile MAI abilitate, a listei persoanelor aflate în carantină/izolare, pentru a fi verificate.

Inspectoratul Teritorial de Muncă va realiza acţiuni de informare şi consiliere a instituţiilor publice şi agenţilor economici pentru adoptarea unor măsuri organizatorice privind pauza de masă astfel încât angajaţii să se evite aglomerarea persoanelor în acelaşi spaţiu, respectiv ca în locurile de fumat din exteriorul clădirilor să fie prezente maximum două persoane în acelaşi timp, cu păstrarea distanţei de doi metri între acestea.

Inspectoratul de Poliţie al judeţului Constanţa şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa vor intensifica acţiunile de verificare, a mai anunţat Prefectura Constanţa.