Deputatul USR, Dan Barna, a avut o ieșire nervoasă în care l-a acuzat pe Klaus Iohannis că a înșelat așteptările tuturor românilor și îl cataloghează drept o plastilină, pe care oricum o modelezi ”rezultă tot PSD la guvernare”.

El a adăugat că șeful statului a dar nenumărate șanse social democraților, însă deși mulți credeau că este vorba despre o greșeală, la mijloc este vorba despre cinism, nepăsare și totodată ghinionul țării.

”Este a patra șansă pe care președintele Klaus Iohannis o dă PSD și fără îndoială va mai da și alte șanse. Nu este o greșeală, cum am crezut mulți dintre noi, nu este o eroare, este cinism, nepăsare și ghinionul nostru ca țară de a nu fi observat semnele de până acum. Președintele României este o plastilină, pe care oricum ai prelucra-o rezultă tot PSD la guvernare.”, a spus Dan Barna.

Totodată, Barna susține că  preşedintele Klaus Iohannis ar fi „naşul colaborării” dintre PSD şi PNL. În acest context, el i-a cerut premierului desemnat, Nicolae Ciucă, să fie „sincer şi cinstit” şi să le spună românilor „cine va lua deciziile” în Guvern.

„Românii chiar au dreptul să ştie cine va fi responsabil de ceea ce va urma. Şi vă cer acelaşi lucru pe care noi, cei la USR, l-am cerut şi preşedintelui Klaus Iohannis: curajul de a explica, privindu-i pe români în faţă, faptele şi deciziile pe care le ia.

Cine va conduce, de fapt, Guvernul?

Pentru că preşedintele României este în realitate naşul colaborării care se naşte astăzi. Sunt surprins să văd că lipseşte de la această cumetrie tristă. (…) Un eveniment de familie, aşa cum este astăzi botezul noului FSN, în Parlament – mă aşteptam să îl intereseze şi să îl onoreze ca atare”, a spus Barna.

În ceea ce privește atitudinea USR în fața noii coaliții, Dan Barna a menţionat că USR promovează liberalismul şi i-a invitat pe toţi cei care cred în valorile acestuia să se alăture Uniunii Salvaţi România.

El a adăugat că social democrații nu vor prelua valorile liberale expuse până acum precum „transparenţa, democraţia, interesul pentru cetăţeni. Totodată, Barna susține că PNL-ul a demonstrat disperare, în special pentru faptul că a ajuns să inventeze un minister doar pentru Gabriela Firea, asupra căreia au fost lansate de-a lungul timpului acuzații dure.

„PNL-ismul înseamnă ambiţie fără raţiune, mult orgoliu fără bază şi un salt absurd în afara realităţilor acestei ţări. Este PNL-ism atunci când abandonezi o guvernare reformistă în favoarea uneia retrograde, pe care o construiţi acum. PNL-ism este atunci când inventezi un minister pentru doamna Firea, după ce anul trecut ţipai în gura mare pe toate posturile că este incapabilă să administreze fonduri publice. Tot PNL-ism este atunci când aduci înapoi în guvernare pe semnatarul Ordonanţei 13, care a scos în stradă sute de mii de români”, a spus Barna.

Dan Barna îl felicită pe Marcel Ciolacu

Acesta nu se arată foarte încântat de noul Guvern, care deși a fost anunțat a fiind unul stabil, în opinia lui Dan Barna, partenerii de coaliţie au dat semne că „nu se înţeleg pe funcţii”.

În acest context, el susține că Guvernul nu va fi unul al stabilităţii, ci unul al „stagnării” sau al „paşilor înapoi”.

„Aşteptăm să vedem cum veţi înghesui în bugetul acestei ţări promisiunile fantasmagorice despre care vorbiţi în aceste zile”, a spus vicepreşedintele USR.

Totodată, Dan Barna a ținut să îl felicite în special pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, „pentru achiziţie”, adăungând că este pentru prima dată când PNL „de bună voie şi nesilit de nimeni” predă guvernarea.

El susține că nu este ușor să îi scoți pe liberali la guvernare, iar Ciolacu a reușit ce nu a putut să facă Ion Iliescu în ani de zile.

„Nu e puţin lucru să scoţi PNL de la guvernare din poziţia de vioara întâi şi să îl bagi înapoi ca anexă a PSD. Nu e chiar de colo să convingi echipa câştigătoare să smulgă înfrângerea din ghearele victoriei. Pentru că asta au făcut în aceste zile colegii din echipa câştigătoare, au aruncat senin pe geam rezultatul alegerilor din anul trecut şi s-au încolonat cuminţi în spatele partidului dumneavoastră. Aţi reuşit, domnule Ciolacu, ceea ce nici Ion Iliescu nu a fost capabil să facă, aţi scos PNL din istorie şi l-aţi pus în buzunarul de la piept al PSD”, a concluzionat Dan Barna.