Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, joi seară, despre criza financiară din urmă cu un deceniu şi despre cea provocată acum de noul coronavirus. Dar înainte de toate, europarlamentarul PMP nu a pierdut ocazia de a-l ataca pe unul dintre adversarii săi politici, fostul premier Victor Ponta.

“Ce poți să îi ceri lui Ponta? El n-are cum să înțeleagă economic nimic”, spune ironic Băsescu despre liderul Pro România. Fostul preşedinte continuă şi explică care este diferenţa majoră între cele două crize.

“Ce poți să îi ceri lui Ponta? El n-are cum să înțeleagă economic nimic. Criza din 2008-2010 a fost o criză generată de bănci care s-au prăbușit și, ca efect, băncile n-au mai putut finanța datoria publică a guvernelor, drept pentru care s-a intrat în acea teribilă criză. Aici nu suntem în această situație. Bani sunt gârlă. Motivul potențialei crize este legat de lipsa de comenzi, deci de lipsa de consum. În momentul de față mai este o mare problemă, aceea legată de faptul că s-au întrerupt lanțurile de aprovizionare. S-au întrerupt odată cu criza din China și este foarte grea restabilirea lor”, a declarat Traian Băsescu în cadrul emisiunii “Dosar de politician” de pe B1 TV.

“Marea problemă este că politicul a fost foarte deschis, excesiv de deschis, aș spune nesăbuit”

Fostul preşedinte mai explică că, în acest moment, România depinde foarte mult de revenirea economiei din Germania, principalul partener economic al ţării noastre. Pe de altă parte, Băsescu critică mediul politic european, despre care spune că a fost excesiv de deschis, chiar nesăbuit, şi a decis acordarea de garanţii de stat uriaşe, fără a ştii dacă societăţile comerciale care vor lua creditele vor avea şi desfacere.

“Noi toți trebuie să ne rugăm să își reia producția la 100% Germania, pentru că era cel mai mare partener al nostru – 23% din exporturi le făceam în Germania. La fel de importantă e Italia, cu 12,5%. Deci marea noastră problemă nu este că n-ar fi bani pe piață, sunt bani, ci marea problemă e cui vindem. Aceasta este problema tuturor.

Este cu totul alt tip de criză decât cea din 2008-2010, dar Ponta n-are cum să înțeleagă. Și motivația crizei este alta, și ieșirea din criză este alta. Spre exemplu, toate guvernele împrumută bani, dau garanții de stat. Vă pot spune, spre exemplu, situația de ieri. Până ieri, Comisia Europeană dăduse aprobări de garanții de stat în valoare de 1.900 de miliarde. Vă imaginați ce înseamnă 1.900 de miliarde garanții de stat? Sunt garanții care se duc către societăți. Marea problemă este că politicul a fost foarte deschis, excesiv de deschis, aș spune nesăbuit, și dă aceste garanții pentru credite, pe care să le ia societățile, fără să știe dacă acele societăți vor avea desfacere”, a mai preciazat Traian Băsescu, potrivit b1.ro.