Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu o face praf pe Monica Anisie, ministrul Educației, plecând de la șirul interminabil de bâlbe produse de aceasta.

Tăriceanu se leagă nu doar de ”perla” scoasă pe gură de Anisie, când a spus ”pepsiglas”, ci și de inconsistența politicilor ministerului pe care aceasta îl conduce, în contextul reînceperii anului școlar pe fondul pandemiei de coronavirus.

”Habar nu au cum va începe școala”

”Am căutat în dicționar să văd dacă (pepsiglas – n.r.) nu este cumva vreun material mai nou de care nu am auzit eu, dar nu am găsit nimic. Exceptând situația în care este un material dezvoltat în secret de guvernul PNL, este clar că dna ministru și șefii ei habar nu au cum va începe școala”, scrie Călin Popescu Tăriceanu în editorialul publicat pentru evz.ro.

”Ministerul nu a făcut nici un minut de pregătire cu profesorii pentru a-i mai specializa în predarea online. Nu s-au achiziționat tablete pentru elevii care au nevoie și cel mai probabil nici nu se știe la minister cine sunt acești elevi.

Grupurile sanitare, acolo unde sunt, au rămas în halul deplorabil în care au fost lăsate la terminarea școlii. Și ar fi fost mare nevoie ca ele să fie igienizate și dotate corespunzător pentru a se evita ca acestea să devină surse de infecție.

”Școala online a fost aproape o parodie”

Modelul/scenariul în care probabil vor funcționa cele mai multe dintre școli va fi cel mixt, în care jumătate din copii merg la școală și cealaltă jumătate fac ore online.

Adică scenariul galben, culoarea PNL, în vreme ce scenariul cel mai rău, totul online, are culoare roșie! Prietenii știu de ce! Destul de probabil că scenariul galben se va aplica și la școlile din București.

Am mai explicat, dar o mai spun încă o dată: orice scenariu în afara celui în care copiii merg la școală permanent este un dezastru. Școala online a fost aproape o parodie, iar asta o știu și elevii și părinții și profesorii.

”Despre ce școală vorbim?”

De ce credem că acum va fi altfel? În condițiile în care în continuare jumătate dintre copii nu au acces la tabletă sau internet despre ce școală vorbim?”, mai scrie liderul ALDE.

Iar ”încăpățânarea asta de a croșeta singuri soluții, fără consultări și fără dezbateri publice, de a transforma operațiunea începerii școlii într-una propagandistică, naște idei ca cea a pepsiglasului”, acuză Tăriceanu.

Soluția este implicarea elevilor, părinților, profesorilor și autorităților locale în găsirea de soluții care să corespundă realității din teren și nu calculelor din birourile ministeriale, susține fostul premier.