14 februarie

Atunci când Aleksei Navalnîi a fost izolat pentru a 27-a oară, echipa sa a făcut o postare pe Instagram dedicată soției sale, Iulia Navalnaia, cu ocazia Zilei Îndrăgostiților. A fost ultima sa declarație pe rețelele sociale.

„Iubito, tot ce avem noi este ca în cântecul acela: orașe, luminile de pe aeroport, viscol albastru și mii de kilometri între noi. Dar în fiecare secundă simt că ești lângă mine și te iubesc din ce în ce mai mult”, a scris Navalnîi, făcând referire la hitul „Nadejda” (Speranță) al cântăreței sovieto-poloneze Anna German.

Între timp, conform informațiilor obținute de către organizația non-guvernamentală pentru drepturile deținuților, Gulagu.net, un grup de angajați ai Serviciului Federal de Securitate și ai Direcției L legate de FSB a Serviciului Federal de Penitenciare a ajuns la colonia penală IK-3, unde Navalnîi își executa pedeapsa.

Acești angajați ai FSB au reconfigurat echipamentele de supraveghere ascunse și sistemele de supraveghere video ale unității, potrivit ONG-ului.

„Există un motiv să credem că toate microfoanele și camerele ascunse, care ar fi putut înregistra ceea ce i s-a întâmplat lui Alexei Navalnîi în perioada 15-16 februarie, au fost oprite și demontate”, a transmis Gulagu.net.

15 februarie

La ora 10:00 a.m., Aleksei Navalnîi a participat printr-un link video la o ședință desfășurată la un tribunal regional din orașul central rus Vladimir.

„Se simțea bine, nu a exprimat nicio plângere cu privire la sănătatea sa, a participat activ la audiere, a prezentat argumente în apărarea poziției sale”, potrivit serviciului de presă al instanței.

În înregistrările de la audiere, care au fost distribuite online, părea că Navalnîi era într-o dispoziție bună.

„Onorată instanță, vă voi trimite numărul meu de cont, astfel încât să vă puteți folosi salariul uriaș de judecător federal pentru a-mi „încălzi” contul personal, pentru că rămân fără bani”, a glumit opozantul rus după încheierea audierii.

Potrivit unui deținut care a vorbit cu Novaia Gazeta Europa sub protecția anonimatului, la ora 18:00, verificarea de rutină de seară a deținuților a fost efectuată în grabă.

„Apoi am fost închiși în barăci și securitatea a fost întărită, așa că nici măcar nu puteai să scoți nasul afară”, a adăugat deținutul.

„Seara târziu și noaptea s-au auzit de trei ori niște mașini care au intrat pe terenul coloniei, dar nu se putea vedea pe fereastră ce fel de mașini erau”,  a mai spus el.

16 februarie

Înainte de ora 8:00 a.m., gardienii închisorii au efectuat o percheziție amănunțită a tuturor deținuților. Aceștia au confiscat telefoane mobile, cărți de joc și chiar boilere, potrivit sursei care a vorbit cu Novaia Gazeta. La ora 8:00 dimineața, un deținut intervievat de Novaia Gazeta susține că toată lumea din închisoare a aflat despre moartea lui Navalnîi la acea oră.

„Cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunțată. Cel mai probabil, aseară. Altfel de ce a trebuit să ne închidă bine în barăci și să organizeze o percheziție dimineața?”, a spus el.

În jurul orei 10:30 dimineața: Conform afirmațiilor făcute de autoritățile închisorii, Navalnîi ar fi făcut o plimbare de o oră. A căzut la pământ imediat după ce s-a întors de la plimbare. Navalnîi, însă, a spus într-o scrisoare anterioară că deținuții plasați în izolare la IK-3 aveau voie să facă o plimbare doar la 6:30 dimineața, relatează The Moscow Times.

În jurul orei 11:45 dimineața, o ambulanță a sosit la IK-3 pentru a efectua manevrele de resuscitare pe care medicii coloniei i le-au aplicat deja lui Navalnîi, notează agenția de stat Interfax.

12:17 după-amiază: Ora exactă a morții lui Navalnîi de pe avizul oficial de deces al închisorii, dat mamei sale.

14:19 după-amiază: Serviciul penitenciar al districtului autonom Yamal-Neneț a publicat un comunicat de presă. Prin acesta, a anunțat moartea lui Navalnîi.

14:20 după-amiază: Agențiile de presă administrate de stat au anunțat moartea lui Navalnîi.

14:21 după-amiază: Publicația RT, finanțată de Kremlin, a relatat, citând o sursă anonimă, că Navalnîi a murit din cauza unui cheag de sânge.

14:30 după-amiază: Presa de stat și propagandiștii Kremlinului au publicat o înregistrare video cu purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. În înregistrarea respectivă, el susține că nu știe nimic despre cauzele morții lui Navalnîi. A spus că a aflat el însuși această veste „de la Moscova”. Peskov confirmă că președintele Vladimir Putin a fost informat despre moartea lui Navalnîi.

peskov
Dmitri Peksov; SURSA FOTO: Dreamstime

Mama lui Navalnîi încă nu a primit acces la cadavru

Seara (ora exactă este necunoscută): Cadavrul lui Aleksei Navalnîi este dus la Labitnangi, cel mai apropiat oraș de colonia penală IK-3. Ulterior, a fost transferat la un spital din capitala regiunii Salekhard, potrivit Novaia Gazeta Europa. Un angajat al ambulanței din Salehard a declarat pentru Novaia Gazeta Europa că pe corpul lui Navalnîi erau vizibile vânătăi. Acestea erau rezultate din convulsii. Totuși, nici până acum nu a fost furnizată o cauză a morții. Mama lui Navalnîi încă nu a primit acces la cadavrul acestuia.