Medicii au încercat să-l resuscitate pe Aleksei Navalnîi timp de 30 de minute

Aleksei Navalnîi în vârstă de 47 de ani a decedat vineri într-o colonie penitenciară îndepărtată în zona arctică. El ispăşea aici o pedeapsă pentru „extremism”, în condiţii foarte dificile.

Cauza morţii sale încă nu este cunoscută. Se așteaptă expertiza medico-legală. Medicii ruşi au încercat timp de 30 de minute să-l reanimeze, a precizat un spital local.

„Medicii sosiţi la faţa locului au continuat procedurile de reanimare aplicate deja de medici în penitenciar. Ei le-au continuat timp de 30 de minute.

Cu toate acestea, pacientul a decedat”, a comunicat spitalul public din oraşul Labitnanghi, situat în apropierea închisorii.

Navalnîi participase joi prin legătură video la două audieri în faţa instanţei. El nu a reclamat nimic legat de starea sa de sănătate, relatează agenţia RIA Novosti.

Totuşi, la diversele audieri în procesele sale la care a participat în ultimele luni, Navalnîi părea slăbit şi îmbătrânit. El avea numeroase probleme de sănătate din cauza unei greve a foamei şi a unei otrăviri căreia în 2020 i-a supravieţuit miraculos.

Activistul rus a denunţat drept politice numeroasele sale procese. El le considera o modalitate de a-l pedepsi pentru opoziţia împotriva preşedintelui Vladimir Putin.

Acesta din urmă a fost informat despre decesul lui Navalnîi şi aşteaptă raportul medico-legal ce va elucida cauzele decesului, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov / SURSA FOTO: kremlin.ru

Prima reacție a Kremlinului la decesul lui Navalnîi

În acest context, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a reacționat la informațiile privind decesul liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi, spunând că medicii ar trebui să investigheze circumstanțele.

Potrivit lui Peskov, FSIN este implicat în toate inspecțiile, astfel încât nu sunt necesare misiuni speciale în acest caz.

„Serviciul Federal de Penitenciare (FSIN) ia toate măsurile care trebuie luate într-o astfel de situație, în conformitate cu toate regulile”, a declarat acesta.

În plus, purtătorul de cuvânt al președintelui rus a declarat că medicii ar trebui să investigheze cauzele morții lui Navalnîi.

Întrebat despre un posibil cheag de sânge care i-ar fi fost fatal lui Navalnîi, Dmitri Peskov a replicat sec:

„Nu știu! Este treaba medicilor să afle.”

În același timp, echipa lui Navalnîi subliniază că, în ciuda rapoartelor FSIN privind moartea acestuia, „nu există încă nicio dovadă în acest sens”. Potrivit acestora, avocatul său se află în drum spre Harp, adăugând că „imediat ce vor exista informații, le vom raporta”, transmite Pravda.

Aleksei Navalnîi este încarcerat de la începutul anului 2021. În august 2023, Tribunalul orașului Moscova l-a condamnat la 19 ani de închisoare într-o colonie cu regim special într-un caz de „extremism”.

În decembrie, opozantul a fost transferat la penitenciarul nr. 3 Polyarni Volk (Lupul polar), care se află în satul Harp din districtul Yamalo-Nenets.