Asociații lui Aleksei Navalnîi nu confirmă că opozantul rus a încetat din viață

Vestea a fost dată de Kira Yarmish, secretarul de presă al lui Aleksei Navalnîi.

„Serviciul Federal al Penitenciarelor din districtul Yamalo-Nenets răspândește vestea morții lui Alexei Navalnîi în IK-3. Nu avem încă nicio confirmare a acestui lucru. Avocatul lui Alexey zboară acum la Harp. De îndată ce vom avea informații, le vom comunica” au transmis aosciații opozantului rus, potrivit Meduza.

Navalnîi ar fi murit în închisoare

Serviciul penitenciar din regiunea Yamalo-Nenets a anunțat vineri că Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, care se afla în închisoare, a decedat în timp ce își executa pedeapsa.

Conform unui comunicat emis de Serviciul Federal Penitenciar, Navalnîi a acuzat stări de rău după o plimbare și a pierdut cunoștința aproape imediat.

„La 16 februarie 2024, în colonia penitenciară nr. 3, deținutul Navalnîi A.A. nu s-a simțit bine după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Lucrătorii medicali din instituție au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au confirmat decesul deținutului. Cauzele decesului sunt în curs de stabilire”, se arată într-un mesaj de pe site-ul instituției.

Aleksei Navalnîi
SURSA FOTO: Dreamstime

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Moscova nu dispune de informații despre cauza morții lui Navalnîi. El a subliniat că serviciul federal de penitenciare efectuează toate investigațiile necesare în legătură cu acest deces. Potrivit agenției media de stat TASS, președintele rus Vladimir Putin a fost informat despre această situație.

Conform The Guardian, moartea liderului opoziției ruse ar putea fi considerată un asasinat politic atribuit lui Vladimir Putin.

Aleksei Navalnîi, cunoscut ca fiind cel mai vocal critic al președintelui Vladimir Putin, îndeplinea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru infracțiuni considerate, în principal, de natură politică.

Opozantul rus a fost mutat în închisoarea „Lupul polar”, de lângă Cercul Arctic

Pe data de 25 decembrie, reprezentanta opoziției politice din Rusia a adus la cunoștința publicului că Aleksei Navalnîi a fost transferat într-o colonie penală situată într-o regiune arctică din nordul Rusiei, după ce susținătorii săi nu au mai reușit să intre în contact cu el timp de peste două săptămâni. Potrivit declarațiilor purtătoarei de cuvânt Kira Yarmysh, acesta a fost localizat în colonia penală IK-3 din Kharp, regiunea Yamalo-Nenets, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova.

Colonia penitenciară în care Aleksei Navalnîi a fost transferat este cunoscută sub numele de „Lupul Polar”. Aceasta este considerată una dintre cele mai severe închisori din Rusia, fiind destinată în special deținuților condamnați pentru infracțiuni grave. Iernile sunt extrem de aspre, cu temperaturi care pot coborî până la minus 28 de grade Celsius. Mai multe puteți citi aici.