Forța de la Moscova care îl răstoarnă pe Putin

Conform unui expert în științe politice din Rusia, opoziția rămâne o problemă pentru Vladimir Putin, chiar și în lumina tacticii sale dure. Aceasta este asemănătoare cu cele din perioada sovietică.

Anul 2024 a debutat cu perspective îngrijorătoare în privința evoluției conflictului din Ucraina. Forțele Ucrainei nu au mai reușit să înregistreze avansuri semnificative în timpul contraofensivei desfășurate vara trecută.

În același timp, sancțiunile impuse de Occident nu au reușit să desprindă oligarhii ruși de susținerea lor față de liderul de la Kremlin.

Mai mult, nu există încă o producție suficientă din partea Occidentului pentru armele necesare Ucrainei. Asta în timp ce atenția a fost distrasă de războiul din Orientul Mijlociu.

Politologul Alexander Finiarel susține într-un articol publicat în The Moscow Times că, în cazul în care Occidentul întârzie furnizarea suplimentară de ajutor pentru Ucraina, țara agresată de Vladimir Putin ar putea suferi o înfrângere în cursul anului viitor. Avertismentul a fost lansat de către Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Într-un mod similar, pare că opoziția rusă se confruntă cu o pierdere tot mai mare de speranță. Suprimată de regimul lui Putin în timpul pregătirilor pentru invazie, cu atât mai mult după declanșarea agresiunii în Ucraina, opoziția rusă nu manifestă indicii că ar putea să submineze puterea Kremlinului.

În luna octombrie, Institutul olandez de relații internaționale a găzduit o dezbatere cu privire la viitorul Rusiei post-Putin. Participanții la discuții, cercetători în domeniu, au ajuns la concluzia că perspectivele opoziției ruse de a modela un astfel de viitor sunt minime, în comparație cu posibile scenarii precum:

  • o eventuală deteriorare a stării de sănătate a liderului de la Kremlin
  • un succes al armatei ucrainene
  • o intervenție din partea Chinei
Rusia
SURSA FOTO: Dreamstime

Opozanții nu sunt neputincioși

Desigur, chiar dacă adversarii sunt arestați sau obligați să se refugieze, nu sunt lipsiți de resurse. În analiza sa despre Primăvara Arabă, sociologul Dana Moss a identificat cinci strategii esențiale prin care diasporele au avut un rol semnificativ în alimentarea protestelor antiguvernamentale care au izbucnit în 2011 în numeroase regiuni ale lumii arabe.

Acestea:

  • au oferit opoziției posibilitatea de a depăși cenzura prin distribuirea informațiilor în țările lor de origine
  • au facilitat legătura între revoluționari, precum și între aceștia și media sau politicienii străini
  • au îndeplinit rolul de reprezentanți ai lor în străinătate

În același timp, au furnizat asistență materială și au împărtășit expertiza dobândită în afara țării. Unii dintre membrii diasporei s-au întors în țara de origine pentru a se implica personal în proteste, conform observațiilor lui Alexander Finiarel.

Conform analizei politologului Yossi Shain, specialist în studierea mișcărilor de opoziție exilate, opozanții îndepărtați de Putin și stabiliți în străinătate:

  • pot oferi sprijin rușilor în evitarea regimului
  • pot elabora strategii pentru forțele anti-Kremlin din interiorul țării
  • pot articula o ideologie unificatoare

Opoziția rusă își îndeplinește toate aceste funcții

El consideră că opoziția rusă își îndeplinește toate aceste funcții. De exemplu, mijloacele sale de exprimare și informare continuă:

  • să contracareze propaganda Kremlinului
  • să faciliteze conexiunile între cetățenii ruși, precum și cu comunitatea internațională

Platforma pentru inițiative anti-război coordonează activitățile organizațiilor opoziției și servește ca reprezentant al rușilor în fața Parlamentului European, conform observațiilor autorului.

Organizațiile cu orientare anti-război oferă suport pentru deținuții politici, se implică în evacuarea ucrainenilor deportați în Rusia și a activiștilor persecutați, și susțin bărbații ruși în evitarea serviciului militar și dezertarea de pe front.

Chiar dacă opoziția a suferit înfrângerea și a fost eliminată de pe scena politică, ea păstrează capacitatea de a exercita influență asupra țării de origine.

Pentru a realiza acest obiectiv, conform lui Shain, opozanții ruși din exil trebuie să convingă susținătorii locali că au influență asupra guvernelor străine și că pot proteja mai eficient interesele acestora decât regimul actual. În același timp, trebuie să demonstreze comunității internaționale că mai au partizani în țară pe care îi pot mobiliza atunci când va fi necesar.

Vladimir Putin Rusia
SURSA FOTO: Kremlin.ru

Ce poate face opoziția rusă?

Alexander Finiarel identifică, de asemenea, domenii în care opoziția rusă din exil poate activa.

În principal, opoziția rusă din exil ar putea să devină un sprijin protector pentru compatrioții care evită serviciul militar sau dezertează de pe front. Cercetările indică faptul că oamenii sunt mai inclinați să dezerteze atunci când au certitudinea că pot găsi un loc sigur de refugiu.

Evitarea încorporării în armată și actele de dezertare ar putea slăbi efectivele armatei conduse de Putin. Sprijinirea celor care dezertează ar putea demonstra rușilor afectați de război că Occidentul nu este împotriva poporului rus. Asta afirmă Vladimir Putin.

Opoziția rusă ar putea să caute metode de ridicare a sancțiunilor pentru cei care se opun războiului și regimului Kremlinului.

Maria Pevchih, președinta consiliului de administrație al Fundației Anticorupție a opozantului Aleksei Navalnîi, susține ferm instituirea unei astfel de proceduri.

Există, fără îndoială, un interes din partea elitei ruse, cu politicienii Leonid Volkov și Maksim Kaț recunoscând că au fost contactați de oameni de afaceri aflați sub sancțiuni care au cerut ajutorul lor. Dacă opoziția ar reuși să faciliteze această situație, ar putea crea o sciziune în cadrul elitei ruse. De asemenea, ar evidenția existența unei alternative. Fără astfel de opțiuni, aceste elite sunt constrânse să rămână alături de Putin, conform opiniei lui Alexander Finiarel.

Opoziția rusă ar trebui să capitalizeze orice nemulțumire socială

Nu în ultimul rând, alegerile prezidențiale planificate pentru perioada 15-17 martie în Rusia reprezintă o oportunitate pentru opoziție de a câștiga teren.

Desigur, rezultatele acestor alegeri sunt deja cunoscute, cu Kremlinul proclamând deja o „victorie” istorică pentru Putin, obținând peste 90% din voturi.

Cu toate acestea, perioadele anterioare alegerilor sunt un moment dificil chiar și pentru autocrați precum cel din Rusia.

Opoziția rusă ar trebui să capitalizeze orice nemulțumire socială, cum ar fi lipsa încălzirii în locuințe și creșterea prețurilor la alimente, și să devină un garant al unei vieți mai bune.