Potrivi celor mai recente date, rata de incidenţă a coronavirusului pe şapte zile din Germania a crescut duminică la cel mai înalt nivel de când a început pandemia pentru a 14-a zi consecutiv. Mai exact, este vorba despre o incidență de 372,7 la nivel naţional.

În acest context, politicienii germani discută dacă să introducă obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 pentru populaţie, având în vedere și faptul că numărul infectărilor nu a mai scăzut deloc în ultima perioadă, transmite Reuters.

Astfel, în cursul zilei de duminică, mai mulți membri ai blocului conservator al cancelarului Angela Merkel au declarat că guvernele federale şi de stat ar trebui să introducă vaccinări obligatorii în curând, deoarece alte eforturi de a creşte rata scăzută de inoculare a Germaniei, de doar 68%, au eşuat.

Pe lângă introducerea obligativității vaccinăriii, va mai fie nevoie și de carantină pentru persoanele nevaccinate, a declarat un oficial.

Am ajuns la un punct în care trebuie să spunem clar că avem nevoie de vaccinare obligatorie de facto şi de carantină pentru cei nevaccinaţi”, a scris Tilman Kuban, şeful aripii de tineret a Uniunii Creştin Democrate (CDU) a lui Merkel, în ziarul Die Welt.

De menționat este în unele regiuni din Germaniia,  incidenţa a depăşit 1.000, unele spitale raportând deja ocuparea în totalitate a unităţilor de terapie intensivă. Recordul în cel de-al treilea val al pandemiei, în decembrie anul trecut, a fost de 197,6.

Coronavirusul face ravagii în Germania

Totodată, de la debutul pandemiei, în februarie 2020, în Germania au fost raportate 5,35 milioane de infecţii cu coronavirus. Numărul total de decese este de 99.062.

Pentru a putea ține situația sub control, premierul landului bavarez Markus Soeder a cerut o decizie rapidă de a face vaccinările împotriva Covid-19 obligatorii, în timp ce premierul landului Schleswig-Holstein, Daniel Guenther, a spus că autorităţile ar trebui cel puţin să discute un astfel de pas pentru a creşte presiunea asupra cetăţenilor nevaccinati.

Danyal Bayaz, un membru influent al Verzilor şi ministrul Finanţelor în landul Baden-Wuerttemberg, unde ratele de infectare sunt foarte mari, a spus că ar fi o greşeală în acest moment al pandemiei să excludeţi vaccinarea obligatorie.

Anunțul făcut de Germania vine după ce țara vecină, Austria, anunţat săptămâna aceasta un plan de a face vaccinurile obligatorii anul viitor.

„Am ajuns la un punct în care doar creșterea vaccinării nu va fi suficientă pentru a limita acest nou val”, spune președintele Institutului, Robert Koch.

În ceea ce privește eventualele restricții car urmează să fie mpuse, este vorba despre carantine de noapte, restricții sociale, închideri de afaceri, măști și o luare de de la capăt.

De mențonat este faptul că situația, cu aproximativ 53.000 de infecții și 200 de decese pe zi, este atât de gravă, încât președintele Institutului Robert Koch, Lothar Wieler, a lăsat deoparte simpla expunere a datelor epidemiologice pentru a cere populației să nu plece de acasă și să evite spațiile puțin ventilate.

„Am ajuns într-un punct în care simpla creștere a vaccinării nu va fi suficientă pentru a stăpâni acest al patrulea val”, a spus Wieler. El a mai subliniat faptul că în momentul de față nu mai putem vorbi de „focare” pentru că toată țara este un „mare focar”, un vulcan care a pus întreaga țară în stare de urgență.