Olaf Scholz este categoric: NU vrea ca Rusia să fie atacată cu arme din Germania

Cancelarul german Olaf Scholz subliniază că armele furnizate de Germania Ucrainei nu ar trebui să fie folosite împotriva unor obiective pe teritoriul Rusiei, conform informațiilor de duminică ale dpa.

„Avem reguli clare, stabilite cu Ucraina pentru livrările de armament până în prezent. Și acestea funcționează. Cel puțin așa susțin,” a declarat șeful guvernului la un eveniment din Berlin dedicat împlinirii a 75 de ani de la adoptarea Constituției Germaniei.

După invazia Rusiei în Ucraina din 2022, Germania a furnizat ucrainenilor piese de artilerie cu rază lungă de acțiune, cum ar fi lansatorul de rachete Mars II, capabil să lovească ținte la distanțe de peste 80 de kilometri.

Zelenski vrea să atace Rusia cu armele pe care le obține din Occident

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că Ucrainei i s-a interzis să utilizeze armamentul occidental împotriva unor ținte din Rusia.

Într-un interviu recent acordat ziarului New York Times, el a cerut aliaților permisiunea de a lovi poziții de artilerie rusească de-a lungul frontierei ucrainene. Până în prezent, Ucraina a atacat ținte din Rusia doar cu drone de fabricație proprie.

Volodimir-Zelenski
SURSA FOTO: Facebook, Volodimir Zelenski

Politicianul ecologist Anton Hofreiter a fost primul în coaliția guvernamentală de la Berlin care s-a exprimat împotriva restricțiilor impuse Ucrainei privind utilizarea armamentului primit din Occident. El a declarat grupului de presă Funke sâmbătă că „este vorba de protejarea populației ucrainene” și că „dreptul internațional permite unui stat atacat să lovească obiective militare din țara agresoare”.

Conform cotidianului New York Times, Statele Unite iau în considerare deja eliminarea restricțiilor respective impuse Ucrainei.

Ministrul britanic de externe David Cameron a declarat într-o vizită recentă la Kiev că decizia de a utiliza armamentul britanic împotriva pozițiilor din Rusia este în responsabilitatea Ucrainei. Moscova a reacționat prin convocarea ambasadorului Regatului Unit și amenințând cu represalii în cazul unui atac cu arme furnizate de acest stat.

Recent, și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg le-a cerut aliaţilor Ucrainei să ridice interdicţiile impuse Kievului de a efectua atacuri pe teritoriul Rusiei. Declarația lui Stoltenberg a fost dată în cadrul unui interviu pentru publicația The Economist.