Cu 72 de ore înainte ca Regatul Unit să părăsească definitiv Uniunea Europeană, ministrul de externe al Spaniei, Arancha González Laya, a declarat că Spania este pregătită să „deschidă porțile” Gibraltarului, teritoriul britanic de peste mări contestat și să faciliteze libera circulație a oamenilor cu Spania. Dar, a avertizat ea, dacă nu există un acord, Gibraltar va fi „singurul loc în care va exista un Brexit dur”, lucru pe care Londra și Bruxelles-ul au reușit să-l evite cu acordul comercial de ultimă oră la care s-a ajuns în ajunul Crăciunului.

Madridul se declară pregătit „să ridice bariera”, însă îndeamnă Londra la un efort, frontiera urmând să fie închisă, altfel, la 1 ianuarie.

„Nu există un plan B. Fie Spania şi Regatul Unit ajung la un acord, fie vom avea o frontieră europeană adevărată cu Gibraltarul”, ameninţă ministrul spaniol de Externe Arancha González Laya, după cum transmite Euronews.

Vârful peninsulei, aflat sub suveranitatea britanică de peste trei secole – nu face parte din acordul de liber-schimb încheiat joi, în Ajunul Crăciunuluide Londra cu Bruxellesul.

În cazul în care nu se ajunge la un compromis, avertizează Madridul, se vor forma ambuteiaje uriaşe la frontieră.

„Una dintre posibilele consecinţe ale lipsei unui acord este formarea cozi de aşteptare între Gibraltar şi continent şi să existe dificultăţi ca cele pe care le-am văzut la Dover în ultimele zile”, avertizează ministrul.

Ar putea apărea consecințe dezastruoase

În acest caz – al unui Brexit dur – Spania ar urma să impună controale ale poliţiei, fitosanitare şi de securitate celor peste 200 de TIR-uri care trec dintr-o parte în alta frnntierei zilnic.

Toţi cetăţenii – cu excepţia celor aproximativ 15.000 de muncitori transfrintalieri – vor avea nevoie de o viză pe paşaport pentru a traversa frontiera.

Locutorii Gibraltarului nu vor mai avea acces la securitatea socială spaniolă.

De asemenea, Gibraltarul ar ieşi din spaţiul aerian european.

Ar exista consecinţe dezastruoase pentru municipalităţile spaniole vecine, a căror economie depinde în mare măsură de relaţia cu enclava britanică.

Iar controlul pasagerilor în porturi şi aeroporturi în Gibraltar ridică o problemă.

Spania ar vrea ca Agenţia europeană FRONTEX să fie însărcinată cu aceste controale şi să raporteze în mod direct autorităţilor spaniole.