Președintele desemnat al Comisiei Europena, Ursula von der Leyen, a anunțat, în cursul zilei de luni, lista completă a comisarilor acceptați, Rovana Plumb a fost trecută pe listă din partea României, conform unui comunicat al Comisiei.

Marți va fi anunțată și lista portofoliilor, deocamdată fiind menționate doar numele fiecărui comisar desemnat de statele membru.

Lista propusă de comisari:

Austria:                       Johannes Hahn

Belgium:                      Didier Reynders

Bulgaria:                      Mariya Gabriel

Croatia:                        Dubravka Šuica

Cyprus:                        Stella Kyriakides

Czech Republic:             Věra Jourová

Denmark:                     Margrethe Vestager

Estonia:                       Kadri Simon

Finland:                       Jutta Urplainen

France:                        Sylvie Goulard

Greece:                        Margaritis Schinas

Hungary:                      László Trócsányi

Ireland:                        Phil Hogan

Italy:                            Paolo Gentiloni

Latvia:                         Valdis Dombrovskis

Lithuania:                    Virginijus Sinkievičius

Luxemburg:                 Nicolas Schmit

Malta:                          Helena Dalli

Netherlands:               Frans Timmermans

Poland:                        Janusz Wojciechowski

Portugal:                      Elisa Ferreira

Romania:                     Rovana Plumb

Slovakia:                      Maroš Šefčovič

Slovenia:                     Janez Lenarčič

Sweden :                     Ylva Johansson

Comunicatul oficial:

Președintele Ursula von der Leyen și-a dat astăzi acordul cu privire la proiectul listei comisarilor desemnați care i-au fost furnizați de Consiliul Uniunii Europene. Aceasta urmează o serie de interviuri formale ale președintelui ales Ursula von der Leyen, susținute în ultimele săptămâni, cu fiecare dintre persoanele sugerate de statele membre în calitate de candidați pentru comisar.

Pasii urmatori:

Consiliul Uniunii Europene trebuie să adopte acum această listă, în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), după care lista va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Mâine președintele ales Ursula von der Leyen va anunța distribuirea portofoliilor și modul în care intenționează să organizeze activitatea viitoarei Comisii Europene.

Parlamentul European trebuie să acorde apoi consimțământul întregului Colegiu de Comisari, inclusiv președintelui și Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate / vicepreședinte al Comisiei Europene. Aceasta este precedată de audieri ale comisarilor desemnați în comisiile parlamentare relevante, în conformitate cu articolul 125 din Regulamentul de procedură al Parlamentului. După ce Parlamentul European și-a dat acordul, Consiliul European numește în mod oficial Comisia Europeană, în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) din TUE.

Josep Borrell (Spania) a fost desemnat Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate de către Consiliul European, în acord cu președintele ales Ursula von der Leyen (Germania).