Băncile comerciale ţin în Banca Naţională a Belarus (NBB) suma uriaşă de 57,5 mii de miliarde de ruble (7,1 miliarde dolari), bani care de pe o zi pe alta pot ajunge pe piaţă sub formă de credite pentru populaţie şi firme. În opinia experţilor independenţi de la portalul BEL.BIZ, această situaţie va duce la un salt al preţurilor şi la devalorizarea rublei.
Anul trecut, economia belatusă condusă de la centru s-a aflat în criză profundă. Inflaţia a fost cea mai mare în lumea civilizată – 107,8%; rubla a fost devalorizată de două ori în raport cu dolarul (în total cu circa 70%).
Pentru acest an Minskul a conceput un plan ambiţios al inflaţiei la nivelul de 19-22%. De miercuri este în vigoare noua dobândă scăzută la nivelul de 34%. Inflaţia în ianuarie-aprilie a crescut cu 6,8%.
În opinia experţilor, băncile posedă resurse excedentare de ruble belaruse şi vor încerca să scape de ele prin creşterea creditării. Or, acest lucru va provoca imediat efectul domino-ului – va creşte masa de bani în circulaţie, preţurile vor sări în sus şi va urma devalorizarea rublei.
Vicepremierul Viktor Siemaşko a propus reducerea radicală a dobânzilor la 22-25%. Dar întrucât cel mai important economist al ţării – Aleksander Lukaşenko nu s-a pronunţat în această problemă, dobânzile sunt la nivelul de 34%.
Lukaşenko vrea în schimb ca guvernul să majoreze veniturile medii ale belaruşilor la 500 dolari (în prezent 390 dol.), iar majorarea veniturilor înseamnă o nouă creştere a masei de bani pe piaţă.
Banca centrală îşi dă seama de pericol, dar şefa sa, Nadejda Ermakova, nu are curajul să-l convingă pe dictator de pericol. Lukaşenko a anunţat: "Veniturile populaţiei vor creşte. Indiscutabil".
Aceste măsuri nu sunt conforme cu condiţiile de creditare a FMI şi cu împrumuturile (3 miliarde dolari) acordate Belarusului de către Banca Euro-Asiatică de Dezvoltare (controlată de Rusia). Banca aceasta a oprit a treia tranşă acordată Minskului, explicând cu nerespectarea celor stabilite în acord.
Minskul îndatorat (peste 35 miliarde dolari din care 13 miliarde sunt datoriile statului) cere să i se elibereze a treia rată a creditului – 440 milioane dolari.
"Săptămâna viitoare ne vom întâlni în această chestiune cu conducerea băncii şi cu Ministerul rus de Finanţe" – a anunţat joi pentru agenţia Belta ministrul de finanţe Andrei Harkoveţ.
SURSA: Rador