Contribuţia Uniunii Europene ar urma să deblocheze noi investiţii în valoare de cel puţin două miliarde de euro pentru IMM-urile din Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Mijloacele financiare pentru investiţii vor veni în mare parte de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI).

'Comisia Europeană a promis măsuri concrete pentru creşterea schimburilor comerciale între Uniune şi partenerii estici. Cele două miliarde de euro sunt o investiţie care va face aceste economii mai competitive şi o investiţie în companiile locale care vor crea mai multe locuri de muncă pentru populaţie', a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

'IMM-urile sunt vitale pentru economiile moderne, fiind principalul factor de creştere economică şi creare de locuri de muncă. Noua facilitate va oferi un sprijin concret pentru firmele din Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, ajutându-le să profite de beneficiile acordurilor de asociere şi să ajungă pe noi pieţe', a declarat, la rândul său, Comisarul european pentru vecinătate şi problema extinderii, Johannes Hahn.

Lipsa de lichidităţi este o problemă majoră pentru IMM-uri. Prin asigurarea finanţării pentru investiţiile necesare, facilitatea oferită de CE va ajuta companiile să profite de noi oportunităţi din UE şi regiune. De asemenea, va ajuta IMM-urile să profite de creşterea investiţiilor străine directe şi să respecte standardele UE precum şi măsurile de protejare a mediului.

Liderii celor 28 de ţări membre ale Uniunii Europene şi şase ţări din fosta URSS se reunesc joi şi vineri la Riga (Letonia) în cadrul unui summit al Parteneriatului Estic, iniţiativă destinată să apropie cele două părţi. Perspectivele aderării la UE a celor şase ţări din Parteneriatul Estic (Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus) sunt nule pentru moment. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a dat clar de înţeles că niciun fel de aderare nu este avută în vedere în următorii cinci ani.

SURSA: Agerpres