În cadrul unui interviu, ministrul Bogdan Aurescu a declarat că sancțiunile pe tema anexării Crimeei din 2014, o regiune care i-a fost luată Ucrainei, precum și recenta otrăvire a liderului opoziției, Alexei Navalnîi, au avut un impact limitat. El a mai spus că o nouă strategie pe tema relațiilor cu Kremlinul ar trebui să vizeze încurajarea presei independente rusești și a societății civile, având drept scop un rol mai “influent” al UE în soluționarea unor conflicte regionale, cum ar fi cel dintre Azerbaidjan și Armenia cu privire la Nagorno-Karabah, transmite Bloomberg.

„Există o modalitate clară de îmbunătățire a situației și este nevoie de niște acțiuni pe un plan mai larg”, a declarat Aurescu într-un interviu telefonic acordat vineri. El se așteaptă ca, la următoarea reuniune programată în această lună, Consiliul European să discute aceste probleme.

UE a fost criticată pentru că s-a opus cererii aliaților lui Navalnîi de a impune sancțiuni unor miliardari și bancheri apropiați guvernului președintelui Vladimir Putin, optând pentru sancționarea a patru ruși pentru diverse nereguli. Deși Statele Unite au urmat inițial acest exemplu, americanii examinează acum o serie de măsuri care ar viza oligarhi sau datoriile suverane ale țării.

Riposta UE la tentativa de asasinare a lui Navalnîi a survenit în urma unei vizite pe care, luna trecută, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a efectuat-o la Moscova – viizită pe parcursul căreia omologul său rus, Serghei Lavrov, a criticat organizația. În opinia lui Aurescu, este clar că Rusia nu dorește să întrețină niște relații normale cu UE.

Criza vaccinurilor

Deși s-ar putea ca unele sancțiuni să nu aibă „efectul scontat”, lipsa oricărei sancțiuni „ar transmite comunității internaționale un semnal total negativ”, a mai spus el.

Aurescu subliniază vaccinurile anticoronavirus, devenite importante laa nivel geopolitic, ca pe un sector în care ar fi necesare mai multe acțiuni. Rusia și China își trimit deja vaccinurile produse de ele în Ungaria, un stat membru al UE, precum și în țări din vecinătatea organizației, precum Serbia și Muntenegru.

„Sper ca UE să își sporeasscă eforturile, astfel încât ea să devină prezentă în aceste țări prin aprobarea vaccinurilor pentru ca actuala criză legată de vaccinuri să nu se agraveze”, a spus Aurescu.