Comisia Europeană recomandă reducerea masivă a emisiilor de gaze cu efect de seră

În comunicatul de presă emis de Comisia Europeană se precizează și o serie de condiții de politică favorabile, esențiale pentru realizarea obiectivului de reducere a emisiilor cu 90%. Amintim doar câteva dintre ele:

1. Punerea în aplicare completă a cadrului convenit pentru 2030.
2. Asigurarea competitivității industriei europene.
3. Accentuarea tranziției echitabile, fără a lăsa pe nimeni în urmă.
4. Asigurarea condițiilor de concurență echitabile cu partenerii internaționali.
5. Dialog strategic privind cadrul post-2030, inclusiv cu industria și sectorul agricol.

Stabilirea unui obiectiv climatic pentru 2040 va reprezenta un ghid pentru deciziile din acest deceniu, ajutând UE să-și atingă obiectivul de neutralitate climatică în 2050.

În plus, acest aspect va spori capacitatea Europei de a face față viitoarelor crize și, în mod deosebit. El va consolida autonomia energetică a UE, reducând dependența de importurile de combustibili fosili, ce au reprezentat mai mult de 4% din PIB în urmă cu doi ani.

Pentru a realiza o reducere a emisiilor cu 90% până în 2040, este crucial să îndeplinim anumite condiții favorabile.

Primul pas este implementarea completă a legislației existente privind reducerea emisiilor cu minim 55% până în 2030. Tot aici intră și actualizarea proiectelor de Planuri Naționale privind Energie și Climă (PNEC).

Conform Comisiei Europene, Pactul Verde ar trebui să evolueze într-un acord de decarbonizare industrială ce se fundamentează pe resursele industriale cheie existente, precum:
– Bateriile
– Vehiculele electrice
– Pompele de căldură
– Energie solară fotovoltaică
– CUC/CSC (Captarea și stocarea carbonului)
– Biogazul și biometanul
– Economia circulară

emisii de gaze cu efect de sera
CO2 / SURSA FOTO: Dreamstime

Comisia dorește un dialog mai bun cu reprezentanții industriilor și agriculturii

În final, un dialog deschis cu toate părțile interesate este o condiție esențială pentru a realiza tranziția către o economie curată.

„Siguranţa, solidaritatea şi politicile sociale trebuie să rămână în centrul tranziţiei. Acţiunile climatice trebuie să aducă beneficii tuturor cetăţenilor din societăţile noastre, iar politicile climatice trebuie să ţină seama de cei mai vulnerabili sau care se confruntă cu cele mai mari provocări în ceea ce priveşte adaptarea.

Fondul pentru atenuarea impactului social al acţiunilor climatice şi Fondul pentru o tranziţie justă sunt exemple de astfel de politici care vor ajuta deja cetăţenii, regiunile, întreprinderile şi lucrătorii în acest deceniu”, aflăm din comunicatul Comisiei Europene.

Comisia a inițiat deja dialoguri oficiale cu părțile interesate din industrie și agricultură, iar lunile următoare de dezbateri politice în Europa reprezintă o oportunitate crucială pentru a implica publicul în discuții referitoare la următoarele etape și variante.

Se estimează că sectorul energetic va realiza decarbonizarea completă la scurt timp după 2040, bazându-se pe următoarele soluții energetice cu emisii zero și emisii scăzute de dioxid de carbon:

1. Energia din surse regenerabile
2. Energia nucleară
3. Eficiența energetică
4. Stocarea energiei
5. Captarea și stocarea carbonului (CSC)
6. Captarea și utilizarea carbonului (CUC)
7. Eliminarea dioxidului de carbon
8. Energie geotermală
9. Energie hidroelectrică

poluare
Poluare în UE / SURSA FOTO: Dreamstime

UE a lansat, marți Alianţa industrială pentru reactoarele modulare mici

Anunțată în ziua de marți, Alianța Industrială pentru Reactoare Modulare Mici reprezintă o inițiativă recentă ce vizează consolidarea competitivității industriale și asigurarea unui lanț solid de aprovizionare pentru Uniunea Europeană, alături de o forță de muncă calificată.

Una dintre realizările semnificative ale acestor inițiative este reducerea dependenței de combustibilii fosili, cu un declin de 80% al consumului lor de energie în intervalul 2021-2040.

„În anii 2030, ar trebui să constatăm progrese majore în ceea ce priveşte tranziţia de la combustibilii fosili şi o pondere tot mai mare a surselor regenerabile de energie în mixul nostru energetic.

Transmitem investitorilor un semnal clar că Europa rămâne pe drumul cel bun şi le oferă previzibilitate şi stabilitate pe termen lung.

Pentru cetăţenii noştri, oferim un semnal clar că soluţii mai curate sunt pe drumul cel bun şi că îi sprijinim în tranziţie”, potrivit comisarului pentru Energie, Kadri Simson.

Astfel, sunt preconizate mai multe acțiuni-cheie pentru atingerea obiectivului de reducere a emisiilor cu 90%:

1. Sectorul transporturilor va fi decarbonizat prin tehnologii inovatoare și stabilirea prețului carbonului.
2. Sectorul agricol poate contribui la tranziție, asigurând o producție alimentară suficientă și furnizând alte servicii vitale, precum consolidarea capacității solurilor și a pădurilor de a stoca mai mult carbon.
3. Un dialog global cu industria alimentară este esențial pentru succesul în acest domeniu și dezvoltarea unor practici durabile.
4. UE va continua să dezvolte condiții-cadru pentru atragerea investițiilor și producției, în special în sectoarele tehnologiilor curate.
5. Stabilirea prețului carbonului va stimula investițiile în tehnologii curate și va genera venituri pentru acțiuni climatice și sprijin social pentru tranziție.
6. Implementarea tehnologiilor de captare și stocare a dioxidului de carbon, precum și utilizarea carbonului captat în industrie, sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor.
7. Strategia industrială a UE pentru gestionarea carbonului va sprijini dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare și a infrastructurii necesare.
8. Captarea carbonului va viza sectoarele greu de redus, iar eliminările de dioxid de carbon vor fi necesare pentru generarea de emisii negative după 2050.