UE se pregătește pentru o nouă criză

Miniștrii Agriculturii din UE au dat undă verde unor concluzii privind un plan pentru aprovizionarea cu alimente şi securitate alimentară realizat de Comisie ca parte a Strategiei „De la fermă la masă”, conform informațiilor transmise de efe.com

Astfel, Consiliul a informat că iniţiativa „va ajuta UE să facă faţă provocărilor precum fenomene meteo extreme, evenimente relaţionate cu sănătatea vegetală sau animală şi penuria de fertilizanţi, energie sau mână de lucru”.

Se va face un pas înainte în privinţa răspunsului la viitoare crize

Ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas, a declarat luni că în acest fel „se va face un pas înainte în privinţa răspunsului la viitoare crize”. Planas a subliniat că reprezentanţii Comisiei au luat în considerare, în momentul elaborării planului, unele dintre „propunerile Spaniei”.

În concluziile sale, Consiliul salută cu satisfacţie planul de contingenţă propus şi recunoaşte necesitatea pregătirii sistemului alimentar european pentru viitor, în contextul unor posibile riscuri.

Deşi mecanismele pe care le are UE „au reuşit să combată efectele cele mai rele ale recentei pandemii”, miniştrii au fost de acord că lecţiile învăţate vor trebui utilizate pentru a răspunde la viitoare crize.

Statele membre au subliniat, în concluziile aprobate, importanţa pieţei interne şi susţin că mobilitatea transfrontalieră a persoanelor, bunurilor, serviciilor şi capitalurilor trebuie menţinută în astfel de situaţii.

Un mecanism permanent pentru supravegherea nivelului de pregătire al UE

Mai mult, acestea sprijină crearea unui mecanism permanent pentru supravegherea nivelului de pregătire al Europei în faţa ameninţărilor privind securitatea alimentară.

Miniştrii recunosc, de asemenea, necesitatea consolidării şi utilizării instrumentelor existente pentru a aborda problemele de securitate alimentară şi pentru a respecta competenţele naţionale, ţinând cont de principiul subsidiarităţii. De asemenea, miniștrii au susţinut și importanţa unei comunicări eficiente cu părţile interesate şi public pentru combaterea dezinformării şi menţinerea încrederii consumatorilor.

„Profitând de lecţiile învăţate în timpul pandemiei, putem garanta că răspunsul nostru la viitoare crize va fi coordonat la nivel de UE şi va permite mişcarea continuă a persoanelor, mărfurilor şi serviciilor transfrontaliere”, a declarat ministrul sloven, Joze Podgorsek, potrivit sursei menționate.

Amintim că Slovenia deţine preşedinţia Consiliului UE în semestrul actual.