Uniunea Europeană (UE) nu va interzice băncilor activităţile de investment banking în nume propriu, a anunţat, marţi, Comisia Europeană (CE), avertizând sectorul financiar să-şi reevalueze principiile etice, transmite Reuters. Totodată, tranzacţiile cu produse derivate şi de garantare, prin intermediul cărora băncile au obţinut profituri foarte mari în ultimii ani, vor fi supravegheate atent de UE, au afirmat oficialii europeni.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au discutat, marţi, planul preşedintelui american, Barack Obama, de a interzice băncilor americane tranzacţiile de tip investment banking în nume propriu şi de a limita dimensiunile instituţiilor financiare. Preşedintele SUA consideră că prin forţarea băncilor să renunţe la fondurile de hedging şi operaţiunile private equity acestea vor deveni mai puţin dependente de un eventual ajutor financiar.

Documentul UE pregătit pentru întâlnirea miniştrilor de Finanţe a evidenţiat lipsa de consens pentru preluarea planului SUA, incompatibil cu modelul european al băncilor universale, care includ activităţi bancare comerciale şi de investment banking.

Comisarul pentru piaţa internă, Michel Barnier, a semnalat că nu există intenţia unei propuneri europene similare celei din SUA.

„Nu poţi transpune, sau copia, în Europa idei sau reforme propuse de Obama”, a afirmat Barnier.

Europa are o structură bancară diferită, consideră comisarul.

Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat, deja, că nu vor să copieze planul lui Obama, întrucât majorarea capitalului, proces aflat în desfăşurare, este cea mai bună soluţie.

Băncile se vor confrunta, însă, cu o anchetă privind modul în care au dezvoltat produse derivate prin care Grecia să-şi poată ascunde nivelul real al datoriei publice.

Dificultăţile cu care se confruntă Grecia confirmă amestecul băncilor de investiţii, a declarat comisarul pentru Economie şi Afaceri Monetare, Olli Rehn. „Trebuie să vedem dacă regulile au fost respectate”, a afirmat Rehn.

Totodată, CE va investiga şi acuzaţiile aduse de mai mulţi miniştri de Finanţe din zona euro speculatorilor de pe pieţele financiare, care ar fi organizat acţiuni împotriva statului elen folosind instrumente financiare derivate.

SURSA: Mediafax