Anul trecut, UE a fost cea mai mare piaţă unică de export a Marii Britanii, în contextul în care 53% din produsele britanice au fost achiziţionate de ţări membre ale blocului comunitar.

Companiile din Marea Britanie şi-au concentrat eforturile asupra pieţelor care se dezvoltă rapid, în America Latină şi Asia, încercând să compenseze problemele economice din zona euro, unde cererea pentru bunuri fabricate în Regatul Unit scade.

Aproximativ 51% din exporturile Marii Britanii în perioada martie-mai 2012 au mers către state din afara UE, o creştere de 13,2% faţă de perioada similară din 2011. În schimb, exporturile Marii Britanii către statele membre ale UE au scăzut cu 7,2%, cea mai mare scădere a cererii fiind înregistrată în statele din zona euro care sunt cele mai afectate de criza datoriilor.

Exporturile către Italia au înregistrat un declin de aproape 20%, în timp ce exporturile spre Portugalia şi Spania au scăzut cu 14,5%, respectiv cu 9,2%.

Datele vin în sprijinul eforturilor coaliţiei de guvernare din Marea Britanie, ai cărei miniştri au efectuat numeroase vizite în statele emergente pentru sporirea legăturilor comerciale.

Chestiunea apartenenţei Marii Britanii la UE, în continuare extrem de sensibilă în opinia publică, a devenit mai acută în ultimele luni odată cu criza din zona euro. Conform unui sondaj publicat la 11 iunie, 81% dintre britanici consideră că trebuie organizat un referendum în următorii ani pentru redefinirea legăturilor DIntre ţara lor şi UE.

Marea Britanie a bătut deja în retragere faţă de EU refuzând să adere în decembrie anul trecut la pactul european de stabilitate, considerând că tratatul ameninţă interesele City-ului londonez, centrul financiar al Marii Britanii.

SURSA: Agerpres