Tarifele lui Trump cresc tensiunea între Statele Unite și UE. Răspunsul Ursulei von der Leyen la taxele vamale de 30%

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat duminică faptul că blocul comunitar va prelungi suspendarea contramăsurilor comerciale pregătite împotriva Statelor Unite, cel puțin până la începutul lunii august. Această decizie vine după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat sâmbătă, printr-o scrisoare publicată pe rețelele sociale, că va introduce, începând cu 1 august, o taxă vamală de 30% pentru bunurile importate din UE.

Von der Leyen a subliniat că Uniunea preferă o soluție negociată în ceea ce privește relațiile comerciale cu Statele Unite.

Ea a mai spus că „instrumentul anticoercitiv” al UE – care permite impunerea de restricții nu doar asupra bunurilor, ci și asupra serviciilor – este destinat unor situații extraordinare și că, în opinia sa, blocul comunitar nu a ajuns încă într-un asemenea punct, potrivit Reuters.

Uniunea Europeană elaborase deja un pachet de represalii în valoare de aproximativ 21 de miliarde de euro, vizând importuri americane, dar decizia de implementare a fost suspendată în scopul menținerii unei deschideri pentru negocieri.

Tarifele erau programate să intre în vigoare în cursul nopții de luni spre marți, însă, conform anunțului făcut de șefa Comisiei Europene, această aplicare va fi amânată.

Germania nu pare la fel de îngăduitoare

În paralel, guvernul de la Berlin a transmis un mesaj clar privind așteptările Germaniei față de negocierile comerciale transatlantice. Ministrul german al Finanțelor, Lars Klingbeil, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită pentru „contramăsuri decisive” în cazul în care nu se ajunge la o înțelegere echitabilă cu Washingtonul.

El a afirmat, într-un interviu acordat publicației Sueddeutsche Zeitung, că UE este dispusă să negocieze cu Trump, dar nu poate accepta orice condiție.

„Mâna noastră rămâne întinsă, dar nu vom fi de acord cu tot”, a precizat demnitarul german.

Klingbeil a avertizat că, dacă negocierile eșuează, Uniunea va trebui să acționeze ferm pentru a apăra companiile și locurile de muncă din Europa.

Totodată, oficialul german a insistat că Europa rămâne unită și hotărâtă să ajungă la un acord comercial echitabil cu Statele Unite.

„Nimeni nu are nevoie de noi provocări sau amenințări în acest moment”, a spus el, făcând apel la reluarea unor discuții constructive.

Germania, care are o relație economică strânsă cu SUA, a exportat în 2024 bunuri în valoare de 161 de miliarde de euro peste Atlantic, obținând un excedent comercial de aproape 70 de miliarde de euro. Principalele exporturi includ vehicule și componente auto, utilaje și produse farmaceutice.

Decizia Comisiei Europene de a prelungi suspendarea contramăsurilor oferă un răgaz diplomatic de câteva săptămâni, timp în care Bruxelles-ul și Washingtonul ar putea încerca să evite escaladarea unui conflict comercial major.