Conform deciziei UE, vor fi introduse taxe antidumping între 15,5% şi 38,1% la importurile de produse de fontă provenite din China, cum ar fi capace pentru guri de vizitare şi rigole. Decizia UE a fost luată în urma plângerii înaintate în decembrie 2016 de şapte producători europeni, nemulţumiţi de importurile ieftine din China şi India. În urma investigaţiei UE, acuzaţiile asupra Indiei au fost retrase. 

China este cel mai mare furnizor de bunuri al UE, dar blocul comunitar crede că unele din exporturile sale sunt oferite spre vânzare la preţuri mai scăzute decât cele de pe piaţă. Pentru a contracara acest lucru, Bruxelles-ul a impus taxe antidumping la diverse produse importate din China, în special în sectorul oţelului. 

Piaţa UE de piese turnate din fontă este evaluată la aproximativ 700 de milioane de euro, conform CE. 

Anterior, blocul comunitar a impus taxe antidumping la importurile de produse din fontă provenite din China în perioada 2005 – 2011. 

În decembrie, statele membre UE au căzut de acord asupra unui regulament care va permite, în viitor, Bruxelles-ului să impună tarife mai mari în cazurile de dumping de materii prime, o măsură destinată în principal contracarării exporturilor chineze. După adoptarea definitivă, acest regulament va permite statelor europene să ceară tarife vamale mai mari pentru produsele care utilizează materii prime suspecte de dumping.
Agerpres