Yangzhou Chengde Steel Pipe Co va plăti taxe anti-dumping de 29,2%, în timp ce Hubei Xinyegang Special Tube Co taxe de 54,9%. 

"Acesta este un exemplu clar al modului în care folosim instrumentele disponibile de apărare a comerţului pentru a rezolva problema importurilor abuzive de oţel", a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas. 

Comisia Europeană a impus taxe anti-dumping unor produse de oţel din China, cum ar fi platbandele de oţel laminate la rece şi produse de oţel inoxidabil. 

Comentând impunerea taxelor, ministrul comerţului din China a declarat că a cerut UE să respecte reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi a dat asigurări că este dispus să colaboreze cu forul comunitar pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă sectorul oţelului. 

În ianuarie, Comisia Europeană a introdus taxe antidumping pentru importurile de ţevi şi fitinguri din oţel inoxidabil provenite din China şi Taiwan pentru a-şi proteja industria siderurgică afectată de supracapacităţile mondiale. 

Produsele vizate sunt utilizate în industriile: petrochimică, pregătirea alimentelor, construcţii navale, producţie de energie şi construcţii. 

Executivul comunitar a precizat că investigaţia sa a confirmat că produsele respective sunt vândute în Europa la preţuri de dumping. În consecinţă, Comisia a decis să introducă taxe anti-dumping variind între 5,1% şi 12,1% pentru exporturile din Taiwan şi între 30,7% şi 64,9% pentru exporturile chineze. 

De asemenea, Executivul comunitar subliniază că un număr total de 39 de măsuri anti-dumping şi anti-subvenţii au fost introduse pentru importurile incorecte de produse din oţel, dintre care 17 vizează China. 

În luna decembrie, statele membre UE au căzut de acord asupra unui regulament care va permite, în viitor, Bruxelles-ului să impună tarife mai mari în cazurile de dumping de materii prime, o măsură destinată în principal contracarării exporturilor chineze. După adoptarea definitivă, acest regulament va permite statelor europene să ceară tarife vamale mai mari pentru produsele care utilizează materii prime suspecte de dumping. 

AGERPRES