Până la 3% din emisiile nete ale UE din 1990 ar putea fi acoperite de aceste credite. Comisia Europeană propune utilizarea creditelor de carbon. Comisia UE a propus stabilirea unui obiectiv climatic al UE pentru 2040 privind reducerea cu 90% a emisiilor nete de gaze cu efect de seră (GES), comparativ cu nivelul de referință din 1990.
Comisia Europeană propune utilizarea creditelor de carbon
Ca parte a proiectului, „creditele internaționale de carbon de înaltă calitate” vor putea fi utilizate începând cu 2036, ca parte a unui efort de a spori flexibilitatea politicii, relatează fastmarkets.com.
Propunerea include utilizarea eliminărilor permanente interne în cadrul Sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) și adăugarea unor flexibilități sporite în toate sectoarele „pentru a ajuta la atingerea obiectivelor într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor și echitabil din punct de vedere social”.
Captarea și stocarea directă a carbonului din aer
Proiecte precum captarea și stocarea directă a carbonului din aer (DACCS) și bioenergia cu captare și stocare a carbonului (BioCCS) au fost menționate explicit în proiectul de legislație.
Deși „reducerea reală și promptă a emisiilor de gaze cu efect de seră interne” rămâne esențială pentru acțiunea climatică a UE, propunerea precizează că aceasta poate fi „completată de creșterea eliminărilor de carbon”.
Comisia propune ca, începând cu 2036, o contribuție limitată de 3% din emisiile nete ale UE din 1990 să poată fi utilizată pentru atingerea obiectivului UE pentru 2040, în conformitate cu normele contabile ale Acordului de la Paris.
Emisiile nete ale UE au fost de aproximativ 5 miliarde de tCO2e în 1990, astfel încât 3% ar putea însemna că cererea din partea UE va ajunge la aproximativ 150 de milioane de tCO2e.
Orice utilizare a creditelor de carbon în acest cadru va fi supusă unei evaluări a impactului, precum și viitoarelor norme ale UE privind modul și momentul în care acestea pot fi utilizate. Aceasta va include criterii de înaltă integritate, condiții privind originea, momentul și utilizarea, printre altele.
Sprijinirea obiectivului de 90%
Pe lângă aprobarea utilizării creditelor, propunerea a menționat „importanța accelerării și consolidării condițiilor favorabile adecvate” pentru a sprijini obiectivul de 90%, care include o industrie europeană competitivă, o tranziție echitabilă și condiții de concurență echitabile cu partenerii internaționali.
Proiectul se bazează pe obiectivul obligatoriu din punct de vedere juridic al UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, care vizează atingerea unei economii europene complet decarbonizate până în 2050.
Recomandări privind stimulentele fiscale
Comisia UE a publicat informații privind progresele înregistrate în cadrul Pactului industrial curat. Printre realizările cheie s-au numărat Cadrul de ajutor de stat pentru Pactul industrial curat, adoptat săptămâna trecută, și simplificarea Mecanismului de ajustare la frontieră a emisiilor de carbon la mijlocul lunii iunie.
Recent au fost publicate și recomandări privind stimulentele fiscale pentru încurajarea investițiilor în tehnologii curate și decarbonizarea industrială.
În viitor, propunerea Comisiei UE privind obiectivul climatic pentru 2040 va fi acum prezentată Parlamentului European și Consiliului pentru adoptare legală