Țările UE vor antrena încă 15.000 de militari ucraineni

Ţările membre ale Uniunii Europene urmează să antreneze un număr suplimentar de 15.000 de militari ucraineni, astfel că totalul va ajunge la 30.000, au spus miercuri surse europene. Actuala misiune de pregătire a fost lansată în noiembrie şi are ca scop să ofere instruire individuală, colectivă şi specializată pentru forţele armate ucrainene, conform unui comunicat de presă, potrivit DPA.

Misiunea ajută armata ucraineană să îşi apere teritoriul şi să protejeze populaţia civilă şi a fost creată ca răspuns la solicitarea Ucrainei de a primit sprijin în urma invaziei ruse.

Planurile de a spori ţinta misiunii de instruire ar urma să fie anunţate oficial în timpul unei vizite pe care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, o vor face în această săptămână în Ucraina.

SUA va trimite rachete cu rază mai lungă de acțiune

Pe de altă parte, anunţurile de la Washington că Ucraina va primi rachete cu rază mai lungă de acţiune aduc speranţe la Kiev, ale cărui trupe pierd teren în estul Ucrainei în faţa ofensivei ruse despre care Kremlinul afirmă că va continua în pofida ajutorului militar occidental oferit Ucrainei, consemnează miercuri agenţiile Reuters şi EFE.

Oficiali americani au transmis că un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev, în valoare de circa 2,2 miliarde de dolari, va fi anunţat săptămâna aceasta şi va include pentru prima dată bombe cu diametru mic lansate de la sol (Ground Launched Small Diameter Bombs – GLSDB), acestea fiind rachete cu aripi rabatabile care planează către ţinte aflate la o distanţă de până la 150 de kilometri şi pot fi lansate cu lansatoarele multiple de rachete primite deja de Ucraina de la aliaţii săi occidentali.

Moscova susține că noul ajutor nu schimbă mersul evenimentelor

Aceasta ar presupune o creştere substanţială faţă de raza de acţiune de 80 de kilometri a lansatoarelor de rachete HIMARS care au schimbat deja cursul războiului şi ar acoperi practic tot teritoriul ucrainean ocupat de trupele ruse, cu excepţia Crimeii, forţând eventual Moscova să-şi mute depozite de muniţii şi alte instalaţii militare mult mai departe de linia frontului, probabil chiar direct pe teritoriul rus.

În acest timp, Kremlinul susţine că noile arme occidentale pe care le va primi Ucraina nu vor schimba evoluţia conflictului. „Acestea ne vor impune eforturi suplimentare, dar nu vor schimba mersul evenimentelor, întrucât operaţiunea militară specială va continua”, a spus purtătorul de cuvânt ale preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov.