Vestea că Statele Unite ar putea trimite în curând rachete care aproape că dublează raza de tragere a forțelor ucrainene a dat miercuri un mare imbold Kievului, chiar dacă trupele sale erau împinse înapoi de o ofensivă de iarnă implacabilă a Rusiei în est.

Doi oficiali americani au declarat că un nou pachet de ajutor militar în valoare de 2 miliarde de dolari, care va fi anunțat chiar în această săptămână, va include pentru prima dată bombe cu diametru mic lansate de la sol (GLSDB), o nouă armă proiectată de Boeing.

Rachetele planante ieftine pot lovi ținte aflate la o distanță de peste 150 km, o creștere dramatică față de raza de acțiune de 80 km a rachetelor lansate de sistemele HIMARS, care au schimbat fața războiului atunci când Washingtonul le-a trimis vara trecută.

Aceasta ar însemna că fiecare centimetru din Ucraina ocupată de ruși, în afară de cea mai mare parte a peninsulei Crimeea, ar putea fi în curând în raza de acțiune a forțelor ucrainene, forțând Moscova să mute unele depozite de muniție și combustibil înapoi în Rusia.

Mykhilo Podolyak, consilier prezidențial ucrainean, a declarat că sunt în curs de desfășurare discuții privind furnizarea de rachete cu rază mai lungă de acțiune, precum și discuții privind avioanele de atac. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că sosirea armelor americane cu rază mai lungă de acțiune ar duce la escaladarea conflictului.

Anunțul vine la scurt timp după ce țările occidentale au promis tancuri de luptă

Anunțul așteptat din partea SUA vine la o săptămână după ce țările occidentale au promis pentru prima dată zeci de tancuri de luptă principale avansate, un progres în sprijinul menit să ofere Kievului capacitatea de a recuceri teritoriul ocupat în acest an.

Dar sosirea noilor arme este încă la câteva luni distanță și, între timp, Rusia a luat avânt pe câmpul de luptă pentru prima dată de la jumătatea anului 2022, în lupte de iarnă brutale pe care ambele părți le descriu ca fiind o mașină de tocat carne.

Moscova a anunțat în ultimele zile progrese la nord și la sud de orașul Bakhmut, principala sa țintă de luni de zile. Kievul contestă multe dintre aceste afirmații, iar Reuters nu a putut verifica în mod independent situația exactă, dar locațiile luptelor raportate indică avansuri rusești progresive.

Trupele se luptau din clădire în clădire în Bakhmut pentru câștiguri de abia 100 de metri (yarzi) pe noapte, iar orașul era supus constant bombardamentelor rusești, a declarat pentru Reuters un soldat dintr-o unitate ucraineană de voluntari belaruși din interiorul orașului. Forțele rusești făceau manevre pentru a încerca să îl încerce să îl înconjoare.

Marele Stat Major al Ucrainei a declarat marți seara târziu că forțele sale au fost atacate în Bakhmut și în satele Klishchiivka și Kurdyumivka, în apropierea sudului său.

La sud de Bakhmut, Rusia a lansat, de asemenea, o nouă ofensivă majoră în această săptămână asupra Vuhledar, un bastion de lungă durată deținut de ucraineni la intersecția dintre liniile de front din sud și est. Kievul spune că forțele sale au rezistat până acum acolo.

Ucraina vrea acum avioane de vânătoare

După ce a reușit în sfârșit să convingă țările NATO să furnizeze tancuri de luptă moderne, guvernul președintelui Volodimir Zelenski a făcut lobby pentru avioane de vânătoare. Statele Unite și Marea Britanie au exclus trimiterea propriilor avioane de luptă avansate, dar alte țări au lăsat ușa deschisă.

Aflat la Paris după întâlnirea de marți cu ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a declarat că „nu există niciun tabu” în ceea ce privește furnizarea de avioane de luptă Kievului.

Până în prezent, Occidentul a refuzat să trimită arme care ar putea fi folosite pentru a ataca adânc în interiorul Rusiei, de teamă să nu declanșeze un conflict mai amplu. Cu toate acestea, Moscova spune că promisiunile occidentale de arme înseamnă că este efectiv în război cu NATO.

Ucraina a respins anul trecut un asalt rusesc asupra capitalei Kiev și a trecut la ofensivă în a doua jumătate a anului 2022, recucerind porțiuni din teritoriul ocupat.

Dar progresele sale au stagnat în mare parte din noiembrie, în timp ce Rusia și-a reconstituit forțele cu sute de mii de rezerviști mobilizați pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial.

Capturarea lui Bakhmut ar fi un pas spre atingerea obiectivului de război al Rusiei de a obține controlul total asupra provinciei ucrainene Donețk din estul țării. Dar Kievul spune că aceste câștigurile rusești din ultimele săptămâni sunt victorii à la Pirus, cumpărate cu valuri umane costisitoare de soldați și mercenari recrutați din închisorile rusești.

Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, descriind-o ca pe o „operațiune militară specială” pentru a-și dezarma vecinul și a reduce o amenințare la adresa securității din cauza legăturilor Ucrainei cu Occidentul. Kievul și aliații săi o numesc un asalt neprovocat pentru a supune țara și a pune stăpânire pe teritoriul său, scrie Global News.