Uniunea Europeană (UE) vizează o majorare de aproape 6% a bugetului propriu pentru anul următor, în condiţiile în care a cerut reducerea drastică a cheltuielilor în statele membre, afectate de criză, potrivit unui comentariu publicat de cotidianul american Wall Street Journal (WSJ).

În iunie, comisarul european pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, a publicat un material în WSJ susţinând reducerile drastice ale cheltuielilor de către guvernele europene cu datorii mari. La insistenţele lui Rehn şi ale colegilor lui, ţări ca Marea Britanie, Grecia sau Spania au tăiat cheltuielile şi au redus sau au îngheţat salariile în sectorul public.

„Nimeni nu poate trăi peste posibilităţi pe termen nelimitat, nici măcar guvernele”, a argumentat Rehn la momentul respectiv.

Foarte bine spus, notează cotidianul american. Dar cum rămâne cu guvernele supranaţionale? Proiectul de buget al UE pentru anul următor prevede o majorare de 5,8% faţă de anul în curs, la aproximativ 143 de miliarde de euro, reprezentând astfel 1,2% din PIB al spaţiului comunitar la nivelul din 2009.

Să-l jefuieşti pe Pierre pentru a-i da bani lui Pavel

Una dintre cele mai importante majorări, de 16,9%, vizează fondurile de coeziune ale UE, folosite pentru o redistribuire a banilor de la statele bogate către cele sărace în interiorul Uniunii. Astfel de proiecte sunt benefice uneori, dar într-un moment în care şi bogaţii UE se confruntă cu dificultăţi financiare, nu este cel mai potrivit moment să-l jefuieşti pe Pierre pentru a-i da bani lui Pavel, notează publicaţia.

Şi mai mai multe semne de întrebare ridică planurile de a majora cheltuielile administrative cu 4,4%, mai ales după ce executivul comunitar a promis să-şi respecte angajamentul de a nu creşte numărul angajaţilor.

Pentru anul 2013, UE vrea să crească bugetul cu până la 8% faţă de acest an, însă guvernele naţionale au semnalat deja că nu vor tolera astfel de majorări.

Negocierile dintre statele membre şi UE ar putea începe luna următoare, iar creşterea bugetului ar putea fi mai limitată, chiar dacă speranţele în acest sens sunt reduse, consideră WSJ, având în vedere că salariile funcţionarilor comunitari au crescut în fiecare an începând din 1991.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Când lucrezi pentru UE nu se pune problema de criză: ţi se măreşte salariul