Comisia Europeană investighează conversia unei creanţe de 135 milioane euro în acţiuni şi garanţia de stat de 339,2 milioane euro pe care Guvernul intenţionează să le autorizeze pentru a sprijini combinatul Oltchim, une dintre cele mai mari societăţi de stat din România

 „Comisia are îndoieli cu privire la compatibilitatea măsurilor propuse cu normele privind ajutoarele de stat, în special în ceea ce priveşte faptul că un operator privat ar fi luat în calcul astfel de măsuri”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE). Astfel, oficialii europeni au deschis o investigaţie aprofundată. Cele două măsuri au fost notificate CE de către autorităţile române în 17 iulie. Normele comunitare în domeniul ajutoarelor de stat prevăd că intervenţia autorităţilor publice în cadrul companiilor nu implică ajutor de stat dacă au loc în condiţii pe care le-ar fi acceptat o firmă privată care operează pe piaţă.”Comisia trebuie să verifice dacă măsurile propuse în cazul Oltchim presupun existenţa unor ajutoare de stat şi, în cazul unui răspuns pozitiv, dacă astfel de măsuri nu ar genera denaturarea excesivă a concurenţei”, a declarat comisarul pentru concurenţă, Neelie Kroes.

“De ce nu aţi perceput dobânzi?”

Conversia în acţiuni a datoriei publice a Oltchim, în valoare de aproximativ 135 de milioane euro, provine din activarea garanţiilor de stat aferente creditelor comerciale neperformante contractate înainte de anul 2000.”Comisia se întreabă care este motivul pentru care România nu a perceput nicio dobândă pentru datoria publică, în special după aderarea la UE, la 1 ianuarie 2007, întrucât România ar fi trebuit să aplice integral Tratatul CE începând de la acea dată”, se menţionează în comunicat.

România spune că nu avantajează Oltchim

A doua măsură este garanţia de stat de 339,2 milioane de euro, care acoperă 80% dintr-un credit comercial de 424 milioane de euro, suma urmând să fie folosită pentru investiţiile necesare pentru punerea în aplicare a planului de dezvoltare a companiei. România consideră că măsurile propuse nu conferă un avantaj beneficiarului, întrucât sprijinul acordat de stat Oltchim în calitate de principal acţionar, respectiv de principal creditor, este comparabil cu soluţia pe care ar alege-o un operator privat de pe piaţă în condiţii similare.

Comisia, cuprinsă de îndoieli

„În această etapă, având în vedere istoricul datoriei, situaţia actuală a întreprinderii şi gradul de expunere a statului la viitoare riscuri, Comisia îşi exprimă îndoiala că un investitor privat şi un creditor privat ar fi optat pentru aceste două măsuri”, precizează sursa citată. Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 54,79% din capital. Compania germană PCC SE are un pachet de 12,15% din acţiuni, în timp ce diferenţa de 33,05% aparţine altor acţionari.

SURSA: MEDIAFAX