Majoritatea companiilor din Uniunea Europeană ar putea fi exceptate de la plata taxei pe carbon
Marți, 27 mai, statele membre ale Uniunii Europene au susținut propunerea de reducere a sferei de aplicare a taxei pe carbon, astfel încât aceasta să se aplice doar celor 10% dintre companiile care contribuie cel mai mult la emisiile de gaze cu efect de seră. Decizia vine în contextul în care aceste companii sunt responsabile pentru cea mai mare parte a poluării generate în cadrul schemei actuale.
Decizia recentă a statelor membre ale Uniunii Europene deschide calea pentru o reducere semnificativă, începând cu anul viitor, a numărului celor aproximativ 200.000 de companii care, în prezent, importă produse eligibile și achită taxa pe carbon.
Noile modificări fiscale urmează să fie supuse negocierilor dintre statele membre și Parlamentul European, care s-a declarat deja favorabil acestor propuneri.
În contextul eforturilor de a reduce povara administrativă și financiară asupra companiilor din cele 27 de state membre, Comisia Europeană a propus măsuri menite să limiteze aplicarea taxei. Noua formulă ar putea scuti zeci de mii de firme de la plata contribuției prevăzute de Mecanismul de Ajustare a Carbonului la Frontieră (CBAM).
Începând cu 1 ianuarie 2026, CBAM va introduce taxe pentru emisiile de CO₂ încorporate în bunuri importate, precum cimentul, aluminiul, oțelul și alte produse industriale, notează Reuters.
Comisia Europeană a propus exceptare ca anumite companii să fie exceptate de la plata taxei
În luna februarie, Comisia Europeană a înaintat o propunere prin care majoritatea companiilor incluse în schema actuală să fie exceptate de la plata taxei pe carbon, motivând că acestea sunt responsabile pentru doar 1% din totalul emisiilor generate în cadrul mecanismului.
Potrivit noilor reglementări, taxa pe carbon va fi aplicată companiilor care importă anual peste 50 de tone metrice de produse precum oțel, ciment, aluminiu sau îngrășăminte. Începând din 2027, aceste companii vor fi obligate să achiziționeze permise pentru a acoperi emisiile de carbon generate de bunurile importate începând cu anul 2026.
Executivul UE ar lua în considerare reducerea aplicabilității taxei pe carbon la doar 20% pentru companiile incluse în schemă
De asemenea, comisarul european pentru climă, emisii nete zero și creștere durabilă, Wopke Hoekstra, a declarat recent că Executivul UE ar putea analiza posibilitatea de a reduce aplicabilitatea taxei pe carbon la doar 20% dintre companiile incluse în prezent în schemă, având în vedere că acestea sunt responsabile pentru aproape toate emisiile relevante.
Potrivit analizei realizate de Comisia Europeană, aproximativ 97% din emisiile vizate de mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM) provin de la doar 20% dintre companiile incluse în schemă, a precizat comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra.
„Deci nu ar fi ceva inteligent să scutim aproximativ 80% din companii de povara sarcinii administrative? După părerea mea, ar fi”, a subliniat acesta.
Propunerea de simplificare a sistemului ar putea contribui la creșterea competitivității industriilor europene, în contextul în care Bruxelles-ul încearcă să răspundă promisiunilor președintelui american Donald Trump privind reducerea poverii reglementărilor.
Totodată, taxa pe carbon a generat critici semnificative din partea mai multor parteneri comerciali globali, printre care China, Africa de Sud și Brazilia, care consideră că măsura ar putea afecta în mod disproporționat economiile în curs de dezvoltare.