În prezent, cele două ţări negociază preţul gazelor aplicabil de la 1 aprilie. Dar guvernul de la Moscova a anunţat vineri că va suprima discountul de 100 de dolari pentru fiecare 1.000 de metri cubi de gaze naturale importate acordat Ucrainei în schimbul dreptului ca Flota rusă a Mării Negre să folosească baza navală de la Sevastopol, întrucât după anexarea Crimeii această bază se află, conform Moscovei, pe teritoriul rus. După înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici, Moscova a anulat şi un alt discount la preţul gazelor acordat anterior Kievului ca recompensă pentru refuzul de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

După eliminarea acestor două facilităţi, preţul gazelor naturale importate de Ucraina din Rusia ar urma să crească de la circa 280 de dolari la 480 de dolari pentru mia de metri cubi. 'Vom plăti numai 387 de dolari pentru mia de metri cubi. Dacă vor stabili alt preţ, noi vom plăti tot 387 de dolari. Nu au decât să ne dea în judecată', a declarat ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan. Dar deocamdată nu s-a luat nicio decizie oficială, a precizat el.

La începutul acestui an societatea rusă Gazprom a ameninţat că va suspenda livrările de gaze către Ucraina dacă aceasta nu-i va plăti datoriile acumulate. Negocierile ruso-ucrainene pe acest subiect interesează în mod deosebit şi UE, întrucât prin reţeaua de gazoducte a Ucrainei tranzitează circa 80% din exporturile de gaze ruseşti către Europa. În anii 2006 şi 2009, ca urmare a divergenţelor cu Moscova, Kievul a decis să sisteze transportul gazelor ruseşti către ţările europene, care au fost astfel serios afectate. Această situaţie a determinat Rusia să studieze construirea de noi gazoducte, care să ocolească Ucraina.

Şi UE şi-a manifestat în urma acelor crize intenţia de a căuta alternative pentru aprovizionarea cu gaze, care să nu provină din Rusia şi să nu tranziteze teritoriul acesteia. Însă în afara sprijinului pentru proiectul conductei Trans Adriatic Pipeline, prin care se vor importa gaze din Azerbaidjan, nicio altă iniţiativă concretă nu a fost prezentată până în prezent.

Dar UE a constatat în ultimele zile că dependenţa ei faţă de gazele ruseşti face extrem de dificilă instituirea de sancţiuni împotriva Rusiei, ca represalii pentru anexarea Crimeii, context în care dezbaterea despre găsirea unor surse alternative de aprovizionare cu gaze revine în actualitate.
Sursa: Agerpres