Ucraina are toate şansele să menţină recoltatul şi exporturile de cereale la un nivel ridicat în sezonul 2015/2016 graţie evoluţiilor meteo favorabile, precum şi a suprafeţei mari însămânţate cu cereale, în pofida conflictului din estul ţării, a declarat vineri ministrul ucrainean al Agriculturii, Oleksiy Pavlenko, transmite Reuters. Oleksiy Pavlenko a estimat că în acest an Ucraina ar putea să recolteze 60 de milioane tone de cereale, iar exporturile ar putea să rămână în apropiere de nivelul record de 34 milioane tone. Anul trecut, Ucraina a înregistrat o recoltă de cereale de 63,8 milioane de tone, iar exporturile în sezonul 2014/2015, care se întinde până în luna iunie 2015, ar putea să se ridice la 34 milioane tone. "Este cel mai mare volum al exporturilor din istoria Ucrainei. Obiectivul nostru este să depăşim 34 milioane de tone", a spus Oleksiy Pavlenko. Acesta a estimat că în sezonul actual Ucraina ar putea exporta 10,9 milioane tone de grâu, 4,5 milioane tone de orz şi 17,7 milioane tone de porumb.

În ceea ce priveşte sezonul următor, 2015/2016, Pavlenko a estimat că Ucraina ar putea exporta 12,7 milioane tone de grâu, 2,5 milioane tone de orz şi 18,2 milioane tone de porumb. "În sezonul următor am putea avea exporturi similare cu cele din sezonul actual şi există toate şansele să atingem acest nivel", a spus Oleksiy Pavlenko, adăugând că Ucraina va avea suficiente cereale pentru export anul viitor şi nu are de gând să introducă măsuri administrative pentru a limita vânzările.

În ultimii ani, Ministerul Agriculturii din Ucraina şi traderii au semnat memorandumuri care determină regulile pentru exporturi în sezonul următor precum şi volumele de export. "Avem o experienţă bună şi vom lucra în limitele memorandumului pentru a avea o înţelegere clară cu privire la modul cum se vor derula lucrurile", a spus Pavlenko, potrivit căruia atâta timp cât nu există situaţii de urgenţă nu este nevoie să fie limitate exporturile. Pavlenko a mai spus Ministerul Agriculturii din Ucraina şi Asociaţia traderilor vor stabili volumele de cereale disponibile la export, iar această cifră va fi introdusă în memorandumul semnat cu traderii. De asemenea, Oleksiy Pavlenko a informat că anul trecut Ucraina a exportat două milioane de tone de porumb în China, în conformitate cu un acord de împrumut în valoare de 1,5 miliarde de dolari semnat în 2012, şi intenţionează să exporte cel puţin o cantitate similară în 2015, iar deja a furnizat o cantitate de 600.000 de tone.

Sursa: AGERPRES