Parlamentarii ucraineni au precizat că în cursul după-amiezii de marţi urmează să supună la vot proiectul de act normativ. 

'Pentru a proteja interesele populaţiei, Guvernul ucrainean a introdus astăzi în Rada un proiect de lege care va da Guvernului dreptul de a suspenda plata datoriei externe. În cazul unui atac al unor creditori lipsiţi de scrupule acest moratoriu va proteja activele statului', se arată într-un comunicat de presă al Cabinetului de la Kiev. 

Executivul de la Kiev a precizat că moratoriul nu include datoriile Ucrainei către FMI, BERD şi alţi creditori instituţionali. De asemenea, moratoriul nu se aplică pentru datoriile companiilor de stat precum Ukreximbank, Oschadbank şi compania naţională de căi ferate. 

Ucraina poartă în prezent discuţii pentru restructurarea datoriei sale suverane în ideea de a acoperi un deficit de finanţare de aproximativ 15 miliarde de dolari. Însă negocierile au intrat în impas săptămâna trecută în condiţiile în care deţinătorii de obligaţiuni ucrainene au repetat că se opun oricărei reduceri a principalului. 

Luni, un grup de creditori care deţin obligaţiuni ucrainene în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari şi care este condus de Franklin Templeton a dezvăluit identitatea celorlalţi membrii ai comitetului pentru a răspunde la acuzaţiile de lipsă de transparenţă venite din partea autorităţile ucrainene. Potrivit informaţiilor dezvăluite luni, cei patru deţinători de obligaţiuni ucrainene care negociază cu Guvernul de la Kiev un plan de restructurare a datoriilor Ucrainei sunt Franklin Templeton, T. Rowe Price, TCW Group şi BTG Pactual. 

Compania americană Franklin Templeton Investments, care la finele lunii decembrie deţinea obligaţiuni ucrainene în valoare de aproximativ patru miliarde de dolari, este cel mai mare creditor şi a preluat rolul de lider al comitetului. 

AGERPRES