Soluţia prevăzută în memorandumul de înţelegere care va fi semnat între Slovacia şi Ucraina va asigura după lucrări de modernizare de scurtă durată o capacitate de 20 de milioane de metri cubi pe zi din toamna lui 2014, a declarat Sabine Berger, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, transmite corespondentul Agerpres.

'Există o perspectivă clară ca 20 de milioane de metri cubi pe zi să fie livrate via Slovacia în Ucraina din toamna lui 2014. Asta corespunde la aproximativ 8 miliarde mc pe an, dacă ne uităm la capacitatea anuală', a declarat Sabine Berger în cadrul briefingului de presă cotidian al Comisiei Europene.

Ea a adăugat că această soluţie este 'un prim pas în transportul de gaze din Slovacia spre Ucraina şi că alte opţiuni vor fi evaluate din punct de vedere legal şi tehnic'.

Memorandumul de înţelegere între cele două părţi privind livrarea în sistem invers a gazului rusesc va fi semnat luni la Bratislava, în prezenţa preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso.

În ceea ce priveşte discuţiile tripartite cu Ucraina şi Rusia privind securitatea livrărilor de gaze, ea a precizat că nu poate confirma încă stabilirea unei date. 'Comisarul (Gunther) Oettinger va discuta la telefon astăzi cu ministrul rus al energiei (Aleksandr) Novak şi suntem în legătură şi cu ministrul ucrainean al energiei (Iuri) Prodan, deci vom analiza posibile date pentru întâlniri trilaterale, dar nu pot confirma încă o dată', a spus Sabine Berger.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Energiei a anunţat luni că reprezentanţii celor trei părţi ar urma să se întâlnească la începutul lunii mai la Moscova pentru discuţii pe tema securităţii livrărilor de gaze naturale ruseşti, menţionând însă că data exactă urmează a fi stabilită în următoarele zile.

 

Sursa: Agerpres