O declaraţie în acest sens a fost făcută de ministrul energiei şi combustibilului din Ucraina, Eduard Staviţki, potrivit agenţiei de presă citate.

‘Pornim de la costurile de achiziţie, aşa cum am procedat şi până acum’, a spus acesta, într-o conferinţă de presă.

La insistenţele presei de a preciza dacă aceasta înseamnă că Ucraina va cumpăra gaze doar din Rusia, ministrul ucrainean a răspuns:’Pentru moment, da, pentru că sunt la preţul cel mai convenabil astăzi’.

În 2012, Ucraina începuse să cumpere gaze naturale din Europa, în special via Polonia, conform unui acord cu RWE din Germania. La sfârşitul lunii martie 2013, Kievul a primit primul volum de gaze via Ungaria. De asemenea, Ucraina negociase un acord pe care urma să-l semneze cu Slovacia privind livrările de gaze în regim revers în scopul de a-şi reduce dependenţa de Gazprom şi de a face economii. Dar aceasta era anul trecut, când autorităţile de la Kiev se pregăteau să semneze Acordul de asociere la UE, pe care însă nu l-au semnat în summitul Parteneriatului Estic de la sfârşitul lunii noiembrie de la Vilnius, preferând apropierea de Rusia şi de ţările CSI.

SURSA: Agerpres