În ultima perioadă, trupele ruse au început să se retragă, ceea ce le-a dat ucrainenilor mai mult curaj. Aceștia spun că vor lansa noi atacuri pe teritoriul Rusiei, după cel efectuat săptămâna trecută asupra unor baze aeriene utilizând drone.

Ucraina prinde curaj în fața invaziei rusești

„Vom lovi acolo unde este necesar, unde trebuie să lovim inamicul, pentru că inamicul este aici, de la frontieră până la Vladivostok”, iar pentru aceasta „nu vom cere permisiunea nimănui”, a declarat secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei, Oleksii Danilov pentru televiziunea ucraineană.

Presa americană susține că Washingtonul va lăsa Kievul să aleagă cum să-şi folosească armele contra Rusiei, singura cerință fiind să respecte „legile războiului şi convenţiile de la Geneva”, după atacurile cu drone efectuate săptămâna trecută asupra a două baze aeriene ruseşti situate la sute de kilometri de frontiera ucraineană.

În acest atac, Ucraina ar fi folosit vechi drone ruseşti Tupolev Tu-143. Cel puțin un bombardier rusesc a fost avariat, în ciuda faptului că dronele au fost doborâte de antiaeriana rusească.

Analistul militar rus Mihail Hodarionok este de părere că ameninţarea din partea Ucrainei este reală. Acesta a analizat posibilităţile armatei ucrainene şi capacitatea sa de a lovi ţinte în interiorul teritoriului rus.

„Complexul militar industrial al Ucrainei dispune de toate posibilităţile şi dotarea necesară pentru a dezvolta drone şi rachete cu rază lungă de acţiune”, a declarat expertul rus.

Totodată, a amintit că Ucraina are la Pavlodar şi Harkov unităţi capabile să producă rachete Grom, cu rază de acţiune de 500 de kilometri.

Situație se complică din ce în ce mai mult pentru Rusia

Însă potrivit lui Mihail Hodarionok, lucrurile se vor înrăutăți și mai rău pentru Rusia. Analistul militar a spus că „nu există dificultăţi insurmontabile care să împiedice reconversia rachetelor Grom în rachete cu rază medie de acţiune capabile să lovească obiective la 1.000-5.500 de kilometri”. Mai mult, armata ucraineană ar putea oricând folosi şi rachete cu lansare aeriană de producţie sovietică X-55 şi X-55SM.

De asemenea, a continuat Hodarionok, Ucraina îşi intensifică propria producţie de drone. Un exemplu este drona multifuncţională de asalt ACEO ONE, care are o rază de acţiune de 1.500 de kilometri.

Acesta a tras concluzia că este necesară consolidarea apărării antiaeriene a principalelor aerodromuri ale aviaţiei strategice situate în partea europeană a Rusiei, prin amplasarea acolo a unor rachete S-400, sisteme Panţîr-S sau Tor-M2 şi artilerie antiaeriană.

„Cel mai important, sistemele de radare în zonele de acces către obiective trebuie să acopere toate înălţimile, în special cele joase şi extrem de joase, pentru a garanta activarea oportună a sistemelor antiaeriene”, a explicat analistul militar.

Cu toate acestea, el consideră că în lipsa unui ajutor militar occidental care să ofere Kievului un acces la alte arme cu rază medie şi lungă de acţiune, este puţin probabil ca atacurile în profunzime cu care ameninţă Kievul să fie masive.